Selâmün aleyküm

Güncelleme Tarihi:

Selâmün aleyküm
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 00:01

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Lanxess Arena’da Kutlu Doğum Haftası etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılan Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wullff, konuşmasına, “Selâmün aleyküm” diyerek başladı.

Haberin Devamı

Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Lanxess Arena’da etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve DİTİB Genel Başkanı Nevzat Aşıkoğlu da katıldı.

Selâmün aleyküm


Bu yılki anma programlarının temasının ‘Birlikte yaşama ahlakı, birlikte yaşama hukuku’ olduğunu belirten Görmez, şunları söyledi:
“Dünyamız iç içe geçti, bütün uzaklar yakın oldu. Bütün dinler, inançlar, kültürler iç içe geçti ve üzülerek ifade edeyim ki insanlık bu çok kültürlülüğü yönetememeye başladı. İnsanların birbirine tahammülü azaldı. İslam coğrafyasında kanlar akıyor. Bağdat’ta, Şam’da, Kahire’de, dünyanın her tarafında Müslümanlar çok zor durumda. Siz artık Almanyalı ve Avrupalı Müslümanlar olarak bu toprakları kendinize vatan kıldınız. Vatan kıldıktan sonra yapacağınız en önemli husus, kimliğinizi, Müslüman kimliğinizi, çocuklarınızın ve gençlerinizin kimliğini en güzel şekilde muhafaza etmek ve korumak olmalıdır. Hem dilinizi, hem kültürünüzü hem inancınızı hem inanç değerlerinizi oluşturan kimliğinizi, çocuklarınızın kimliğini muhafaza edeceksiniz. İçinde yaşadığınız toplumla birlikte yaşama ahlakının bütün prensiplerini devreye sokarak en güzel şekilde barış içerisinde yaşayacaksınız.”

Selâmün aleyküm


BİRBİRİMİZİ TANIYALIM

Cumhurbaşkanlığı döneminde “İslam Almanya’ya aittir” sözüyle tartışılan Christian Wulff da “Selâmün aleyküm” diyerek başladığı konuşmasında, Kutlu Doğum Haftası’nın Köln’de farklı ülkelerden Müslümanlarla hep beraber kutlanmasının önemine dikkati çekti. Wulff, Kuran-ı Kerim’in şiddet ve terörü tasvip etmediğini söyledi.
Almanya’da farklı toplum ve milletlerin birlikte barış ve sevgi içinde yaşamaları için insanların biribirini daha iyi tanıması gerektiğine işaret eden Wulff, “Birbirimizi ne kadar tanırsak, birlikte o kadar mutlu yaşarız” dedi. Almanya’da yaşayan Müslümanların artık kendi imamlarını yetiştirdiğini ifade eden Wulff, aynı şekilde Türkiye’de papazların yetiştirebilmesini ümit ettiğini söyledi. Sinevizyon gösterisine atıfta bulunan Wulff, “Filmde birlikte yaşam gösterildi. Allah bunu hepimizden istiyor” dedi. Wulff, ayrıca Görmez ile yaptığı sohbetlerin kendisi için büyük bir kazanç olduğunu söyledi. Öte yandan, konuşmaların ardından Görmez, Wulff’a bir tablo ve gül hediye etti.

Selâmün aleyküm


BENİM CAMİM YOKTU

Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da etkinlikte yaptığı konuşmasında gözyaşlarını tutamadı. Programda kürsüye çıkan Karslıoğlu, “Bu salonu dolduran Muhammed âşığı sevgili kardeşlerim” dedikten sonra ağlamaya başladı. Gurbetçi bir ailenin çocuğu olan Karslıoğlu, “Ben bunu yaşamadım çocukluğumda. Benim böyle bir manzaram yoktu. Onun için duyguluyum. Benim camim yoktu” dedi. Küçük bir işçi yurdu odasında Fatiha’yı öğrendiğini belirten Karslıoğlu, “Ama hamd olsun bugün farklı bir dünyadayız ve bundan dolayı Almanya’ya da teşekkür ediyorum” dedi.
Almanya’daki özgürlük ortamına da dikkati çeken Karslıoğlu, “Biz Türkiye’de başörtüsü yasağı yaşarken, cumaya gittiğimizde fişlendiğimiz zamanlar buradaki insanlar özgürce namazlarını kılabiliyorlardı. Bu özgürlük iklimini burada aldı, burada da yaşatacağız” dedi.

ÖĞRENECEK ÇOK ŞEYİMİZ VAR

Hıristiyan ve Yahudilerden de öğrenilecek çok şey olduğunu belirten Büyükelçi, şöyle devam etti: “Bir sinagogda anaokulu nasıl oluyor, yaşlı bakımı nasıl oluyor, kültür merkezi nasıl oluyor, müzik ve dil eğitimi nasıl oluyor... Bizim onlardan öğreneceğimiz çok şey var. Yunus Emre ve Mevlana’nın hoşgörü anlayışını gelecek nesillere aktarmalıyız. Biz eğer bu güzellikleri aktarmazsak, bedevi anlayışı, selefi anlayışıyla gelen görüşlerin Almanca vaazlarıyla cezbettiği bir takım aşırılar gelir. İşte o zaman Almanya da zarar görür, biz de zarar görürüz, İslam da zarar görür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!