Sel getirir de götürür de

Güncelleme Tarihi:

Sel getirir de götürür de
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2024 10:49

Almanya yeni yıla sel korkusuyla girdi. Başta Aşağı Saksonya, Saksonya, Saksonya Anhalt, Thüringen, Bremen ve Hamburg olmak üzere yoğun yağış nedeniyle ülkenin çeşitli kesimlerindeki birçok yerleşim bölgesi sular altında kaldı. Bazı beldeler, semtler boşaltıldı. İnsanlar geçici olarak pansiyonlara, otellere, kapalı spor salonlarına yerleştirildi. Çoğu da yakınlarının, akrabalarının, eşlerinin, dostlarının yanına sığındı.

Haberin Devamı

Sel getirir de götürür de
SEL felaketi tehlikesi de tedirginliği de hâlâ atlatılmadı. Bu arada gözler yine politikacılara çevrildi. “Nerede bu sorumluluk taşıyan politikacılar?” sesleri yükseldi.
Almanya’da daha önceki yıllarda da sel felaketleri yaşandı.
Sel, bazı politikacıları mükafatlandırırken, bazılarını da cezalandırdı.
16-17 Şubat 1962’de Elbe Nehri’nin taşmasıyla Hamburg sular altında kaldı.
Dönemin Hamburg Belediye Başkanı (Eyalet Başbakanı) Paul Nevermann, Münih yakınlarında bir hastanede tedavi gördüğü için Hamburg Polis Senatörü Helmut Schmidt, hemen harekete geçti.
Telefona sarılarak Alman Ordusu (Bundeswehr) ile NATO birliklerinden yardım istedi.
Geçerli yasalara göre Alman Ordusu’nun sadece dıştan gelecek bir tehlikeye karşı görev alması öngörüldüğü halde, Schmidt’in girişimi üzerine askerler yardıma koştu.
40 binden fazla asker ve sivilin aralıksız çalışmaları sayesinde on binlerce kişi kurtarıldı.
‘Sturmflut’ (fırtına dalgası) olarak bilinen bu felaket sırasında 340 kişi yaşamını yitirdi, 20 binden fazla kişi evsiz barksız kaldı.
1953-1962 yıllarında Federal Meclis milletvekilliği yapan Helmut Schmidt, 1961-1965 yıllarında Hamburg Polis Senatörü ve Hamburg İçişleri Senatörü olarak görev yaptı.
1965-1987 yıllarında da yeniden Federal Meclis milletvekili olarak görev aldı.
Ancak Hamburg’daki sel felaketi sırasında sergilediği bu kararlılığa hayran kalan Almanya’nın SPD’li ilk Başbakanı Willy Brandt, Helmut Schmidt’e 1969-1972 yıllarında Federal Savunma Bakanı, 1972-1974 yıllarında da Federal Maliye Bakanı olarak görev verdi.
Willy Brandt, 1974 yılında danışmanı Günter Guillaume’un eski Doğu Almanya adına casusluk yaptığının ortaya çıkması üzerine istifa etmek zorunda kalınca, Helmut Schmidt başbakanlık koltuğuna oturdu.
1982 yılına kadar da Almanya’nın başbakanlığını yaptı.
Yani bir yerde sel, Hamburglu Helmut Schmidt’i Almanya’nın Başbakanı yaptı.
Sel getirir de götürür de

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Haberin Devamı

LASTİK ÇİZMEYİ GİYDİ, KAZANDI
22 Eylül 2002 yılındaki genel seçim öncesi eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Saksonya’da Elbe Nehri’nin taşması üzerine bazı kesimler sular altında kaldı.
Dönemin SPD’li Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, lastik çizmelerini giyerek Leipzig yakınlarındaki Grimma’nın yolunu tuttu.
Olay yerinde incelemelerde bulundu, yerel yöneticilerden ve ilk yardım ekiplerinden bilgi aldı.
Yöre halkına “Yanınızdayız. Her türlü yardım yapılacak” sözü verdi.
CDU/CSU’nun o dönemdeki başbakan adayı olan CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Edmund Stoiber, Schröder’i ‘sel felaketini seçim kampanyası için istismar etmekle’ suçladı.
Ama seçimlerin kazananı Schröder oldu.
Yani lastik çizmeyle sel bölgesini ziyaret etmesi Schröder’in işine yaradı.

Haberin Devamı

LASCHET’İ CEZALANDIRDI!
26 Eylül 2021’de yapılan genel seçim öncesi, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde sel felaketleri yaşandı.
CDU/CSU’nun başbakan adayı olan CDU Genel Başkanı ve KRV Başbakanı Armin Laschet, temmuz ayında meydana gelen sel felaketi sırasında Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’le birlikte sel bölgesindeki Erfstadt kentini ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Steinmeier bölge halkına hitaben konuşmasını yaparken, Türklere yakınlığı nedeniyle ‘Türk Armin’ olarak tanınan Armin Laschet’in bir grupla sohbet edip güldüğü ekranlara yansıdı.
İşte bu ‘yersiz gülüş’, CDU/CSU’nun seçimleri kaybetmesine yol açarken, Laschet’in Almanya’nın Başbakanı olma hayallerini de söndürdü.
Yani sel, Laschet’i cezalandırdı!
*
İşte son dönemlerde yaşanan sel felaketi tehlikesi ve tedirginliği, Almanya’da politikacıların daha duyarlı bir tutum sergilemeleri beklentisini de arttırdı.
Ama beklenen olmadı.
Özellikle son dönemlerde halkın gözünden iyice düşmeye başlayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sel bölgelerini ziyaret edip, halka ‘yanınızdayız’ mesajı vermek yerine ‘ağırdan almayı’ yeğledi.
Farklı çevrelerden eleştiriler gelmesi üzerine de 2023’ün son gününde Aşağı Saksonya’daki sel bölgesini ziyaret etti.
Normal bit bot ve pardesülü Scholz’un bu ziyareti, lastik çizmeli, koyu yeşil renkli plastikten yağmurluklu Gerhard Schröder’in 2002 yılındaki ziyareti kadar yankı bulmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!