Sefarad müzikleri Frankfurtlularla buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Sefarad müzikleri Frankfurtlularla buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2023 12:21

Frankfurt, dört ay arayla Türkiye Sefarad Yahudilerinin yeni kültür atılımına hazırlanıyor. İstanbul’da yaşayan şarkıcılar Janet ve Jak Esim ile onlara eşlik eden müzisyenler, Frankfurt’ta iki ayrı mekânda konser verecek.

Haberin Devamı

İLK konser 30 Eylül Cumartesi günü saat 18.00’de Gallus Theather’de gerçekleştirilecek. Tiyatro Frankfurt’un, Frankfurt Başkonsolosluğu işbirliğiyle, ‘Türkiye Penceresinden Sefarad Müziği’ adıyla düzenleyeceği konser, Cumhuriyet’in 100’ncü yılı kutlamaları kapsamındaki kültürel etkinlikler arasında yer alıyor. 1 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek ikinci konser ise saat 15.00’te Frankfurt Yahudi Müzesi’nde. Yine Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenecek konser, kentin önde gelen eğitim kurumlarından KUBİ gGmbH ve THY tarafından da destekleniyor. Konserlere katılmak isteyenlerin 29 Eylül’e kadar besuch.jmf@stadt-frankfurt.de adresine e-mail atarak rezervasyon yaptırması gerekiyor. Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’nde dört ay önce gerçekleştirilen ‘Sefarad–Çok Kültürlü Bir Mirasın İzleri’ başlıklı sergide de 530 yıl önce İspanya’dan sürülen ve Osmanlı İmparatorluğu’na göç eden Yahudilerin tarihi ve kültürü tanıtılmıştı.

Haberin Devamı

1992’DE ÖDÜL ALDILAR
Janet ve Jak Esim çifti, 1492’de İspanya’daki engizisyon baskıları nedeniyle dünyanın birçok ülkesine, özellikle de Osmanlı’ya göç etmek zorunda kalan Yahudi toplumunun geleneksel müziği olan Sefarad müziğini Türkiye’de ve yurtdışında verdikleri konserler, çıkardıkları albümler ve katıldıkları radyo-televizyon programlarıyla tanıtıyor. Kendileri de Sefarad Yahudisi olan iki sanatçı, 40 yılı aşkın süredir bu alandaki araştırmalarını sürdürüyor. Sefarad müziğinin geleneksel eserlerini derleyen ve yorumlayan en tanınmış grup olan ‘Janet-Jak Ensemble’nin repertuvarında klasik Türk müziğinden eserler de yer alıyor. Grup, ‘Antik Bir Hüzün’le adlı ilk albümleriyle 1992’de ‘Alman Plak Eleştirmenleri Ödülü’nü almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!