Seçmen ‘Stephan Weil’le devam’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Seçmen ‘Stephan Weil’le devam’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2022 10:41

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde pazar günü yapılan seçimlerin galibi SPD oldu. Yaklaşık 6 milyon seçmenin yaşadığı eyalette seçime katılım yüzde 60.8 oldu. Seçimde 215 bin genç ilk kez oy kullanma hakkına sahipken, mektupla oy kullananların oranı ise yüzde 28.5 oldu.

Haberin Devamı

KESİN olmayan sonuçlara göre SPD yüzde 33.4’le sandıktan birinci parti çıkarken, CDU yüzde 28.1 ile ikinci, oylarını 5.8 puan artıran Yeşiller yüzde 14.5’le üçüncü oldu. 2017 seçimlerine göre SPD’nin oyu yüzde 3.5, CDU’nun oyu ise 5.5 düştü. Yüzde 4.7 oy alan FDP ile yüzde 2.7 oy alan Sol Parti barajı geçemedikleri için Meclis’e giremedi. Yabancı ve İslam karşıtı parti AfD ise bir önceki seçime göre oyunu 4.7 puan artırdı yüzde 10.9 oy aldı. Bu tabloya göre Meclis’te SPD’nin 57, CDU’nun 47, Yeşiller’in 24 ve AfD’nin 18 sandalyesi olacak. Aşağı Saksonya’da hükümeti kurmak için 68 sandalye gerekiyor. Önceki seçimlerde CDU koalisyon kuran Başbakan Stephan Weil’in bu kez Yeşiller ile koalisyon hükümetini kurması bekleniyor.

ALTHUSMANN İSTİFA ETTİ
Seçimlerin ardından parlamento binasında bir açıklama yapan Başbakan Weil, “Seçmenler, hükümeti kurma yetkisini SPD’ye verdi. Şansım olursa, ‘kırmızı-yeşil’ bir eyalet hükümeti kurmak isterim” dedi. Yeşiller’in adayı Julia Willie Hamburg ise Aşağı Saksonya’da şimdiye kadarki en iyi sonucu aldıklarını, bu krizde ‘kırmızı-yeşil’ ve dolayısıyla istikrarlı bir hükümet için açık bir çoğunluk olduğunu söyledi. Hamburg, “Şimdi bunu bir hükümet görevi olarak görüyoruz ve ‘Yeşil’ katılımla Aşağı Saksonya için iyi bir hükümet kurabileceğimizi umuyoruz” diye konuştu.
CDU’da ise büyük bir hayal kırıklığı yaşandı. CDU’nun başbakan adayı Bernd Althusmann, seçim sonuçlarının belli olmasının hemen ardından partisinin eyalet başkanlığından istifa etti. Dirk Toepffer’in de CDU Eyalet Meclis Grup Başkanlığı’ndan ayrılacağı belirtiliyor.

Seçmen ‘Stephan Weil’le devam’ dedi
Belit Onay, Filiz Polat

Haberin Devamı

‘BU GERÇEKLEŞİRSE...’
Yeşiller Federal Meclis milletvekili Filiz Polat ve Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay, yaptıkları açıklamada şöyle dediler: “Aşağı Saksonya’da yapılan seçimlerde oylarımızı artırdığımız için mutluyuz. Asıl sevinci, eyaletler bazında Yeşiller olarak en fazla oyu bu seçimde eyaletimizde aldığımız için de yaşıyoruz. Biz de SPD-Yeşiller koalisyonunun oluşacağını düşünüyoruz. Bu gerçekleşirse 12 eyalette hükümette olmuş olacağız.”

Seçmen ‘Stephan Weil’le devam’ dedi
‘KIRCI’YA ÇOK ÖZÜLDÜK’
Hannover Belediye Meclis Üyelerinden Belgin Zaman ve Hülya İri ise şöyle dediler: “SPD olarak birinci parti gelmemize elbette seviniyoruz. Herkes tarafından çok sevilen, özellikle de göçmenlere yönelik aldığımız tavır ve dürüstlüğümüzle ipi bir kez daha göğüslemiş olduk. SPD’den geçen dönem iki milletvekilimiz vardı. Kırcı’nın kazanamaması Türk toplumunda olduğu gibi bizlerde de üzüntü yarattı.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!