Scholz ve Baerbock da AfD gösterisine katıldı

Güncelleme Tarihi:

Scholz ve Baerbock da AfD gösterisine katıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2024 11:15

Hafta sonunda Almanya’nın çeşitli kesimlerinde sağ popülist AfD’nin yasaklanması için gösteriler düzenlenirken, Berlin’in komşu eyaleti Brandenburg’un başkenti Potsdam’da da halk sokağa döküldü. “Potsdam rengini belli ediyor” sloganıyla Anakent Belediye Başkanı Mike Schubert öncülüğünde dün (pazar) öğleden sonra düzenlenen ‘Demokrasi Gösterisi’ne, Potsdam’da Başbakan Olaf Scholz ile Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da katıldı.

Haberin Devamı

10 binden fazla kişinin katıldığı gösteri sırasında “Faşizme yer yok” sloganları atıldı. Ellerinde “AfD yasaklanmalı”, “AfD’nin yasaklanması için daha ne kanıt gerekiyor?” gibi afişler taşıyan göstericiler, “Toplumsal barışı dinamitleyen, demokrasiyi devre dışı bırakmak isteyen bir partiye demokratik hukuk devleti Almanya’da yer yok. Olmayacak da. Gelin aşırı sağa ve sağ popülistlere karşı hep birlikte mücadele edelim” çağrısında bulundular. Gösteri sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Scholz, “Bu bir güçlü demokrasi gösterisidir. Yurttaşlarımız aşırı sağcı düşünceye de aşırı sağcıların planlarına da karşı olduğunu her zaman olduğu gibi burada da açık bir biçimde ortaya koydu. Biz yurttaşlarımıza her zaman güvenebiliriz, güveniyoruz da” dedi.

Scholz ve Baerbock da AfD gösterisine katıldı
‘BİR POSTDAMLI OLARAK BURADAYIM’
Şansölye Scholz gibi seçim bölgesi Potsdam olan Bakan Baerbock da “Her şeyden önce Potsdamlı bir yurttaş, bir anne ve bir politikacı olarak burada bulunuyorum. Potsdam çok renkli bir kent. Biz nasyonalizme, yeni Nazilere de eski Nazilere de karşı olduğumuzu, demokrasimize ve özgürlüğümüze sahip çıktığımızı gösteriyoruz” dedi. Potsdam Anakent Belediye Başkanı Mike Schubert de aşırı sağcıların ve sağ popülistlerin kin ve nefreti körüklemesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. SPD’li Schubert, “Almanya’da yeniden bir Nazi partisi bulunduğunu anlamak için daha ne olması gerekiyor? Bizim onları durdurmamamız halinde planlarını hayata geçirmeyeceklerine acaba kim inanıyor? Onları küçümsemeye son verilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

AfD’NİN GİZLİ TOPLANTISI
Geçen yıl kasım ayı sonunda AfD üyeleri ve diğer bazı ırkçı grupların, Potsdam’ın kuzeyindeki bir villada ‘Geri Dönüş’ konulu konferansta bir araya geldikleri ve AfD’nin iktidar olması durumunda aralarında Alman pasaportuna sahip olanlarında bulunduğu ülkedeki bütün yabancıları sınır dışı etme stratejisinin nasıl uygulanacağını ele aldıkları ortaya çıkmıştı. Toplantıya AfD Federal Meclis üyesi Gerrit Huy, AfD Eş Başkanı Alice Wiedel’in kişisel asistanı Rolan Hertwigi, AfD Saksonya-Anhalt Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Ulrich Siegmund, Avusturya’dan aşırı sağcı Martin Sellner ve CDU üyesi 2 kişi katılmıştı. Haberlerde toplantıya davet için gönderilen mektupta, “Ülkemizi yeniden normal ve sağlıklı bir rotaya sokma şansı, her zamankinden daha fazla” ifadelerinin kullanıldığı ve katılımcılardan ‘en az 5 bin Euro bağış’ yapması talep edilmişti. Gizli toplantının ortaya çıkmasının ardından aşırı ırkçı politikaları ve anayasaya aykırı tutumları nedeniyle AfD’nin kapatılması tartışma konusu oldu.

Scholz ve Baerbock da AfD gösterisine katıldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!