Schaeuble devlet töreniyle anıldı

Güncelleme Tarihi:

Schaeuble devlet töreniyle anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2024 19:32

Geçen Noel’de yaşamını yitiren ve federal Meclis olarak bilinen Alman Parlamentosu’nun en kıdemli ve en yaşlı milletvekili Wolfgang Schaeuble hem dini hem de devlet töreniyle anıldı.

Haberin Devamı

26 Aralık 2023 tarihinde yaşamını yitiren ve doğduğu Freiburg yakınlarındaki Offenburg’da toprağa verilen Alman Parlamentosu’nun en yaşlı ve en kıdemli milletvekili Wolfgang Schaeuble adına bugün öğleden sonra federal Meclis’te bir anma töreni düzenlendi. Törene Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas, Başbakan Olaf Scholz, Eyalet Meclisi Başkanı Manuela Schwesig başta olmak üzere Schaeuble’nin ailesi, parlamenterler ve farklı kesimden davetliler katıldı. 22 Ocak 1963 tarihinde Fransa ile Almanya arasında dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi hedefiyle imzalanan Elysee Sözleşmesi’nin 61’inci yıl dönümünde düzenlenen anma töreninde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da hazır bulundu. Almanya’nın eski Cumhurbaşkanları Horst Köhler, Christian Wulff ve Jaochim Guack ile Schaueble’den CDU Genel Başkanlığı’nı devralan ve sonradan aralıksız olarak 16 yıl Almanya’nın Başbakanı olarak görev yapan Angela Merkel ile Eyalet Başbakanları da törene katıldı. Berlin Dom Kilisesi’nde düzenlenen dini törenden sonraki devlet töreninde, Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas, CDU Genel Başkanı ve CD/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz ile Fransa Devlet Başkanı Macron birer konuşma yaptı.

Haberin Devamı

Schaeuble devlet töreniyle anıldı

GÖNÜL VERMİŞ AVRUPALI
Federal Meclis’te yapılan konuşmalarda Wolfgang Schaeuble’nin gönül vermiş bir Avrupalı olduğunun altı çizildi. Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas, “Almanya büyük bir devlet adamını ve bir demokratı kaybetti. Büyük bir Avrupalı’yı kaybetti. Fransa da iyi bir dostunu” dedi. Schaeuble’nin demokrasinin korunması için mücadele verdiğini belirtirken, “İki Almanya’nın mimarı olarak ülkemize hizmet verdi. Alman Parlamentosu’nda onun kadar uzun süre çalışan hiç kimse olmadı. Konrad Adenauer’in dışındaki Almanya’nın bütün Başbakanlarını milletvekili olarak yaşadı. İki Almanya’nın birleşmesinden sonra tarihi bir konuşma yaparak Berlin’in yeniden başkent olmasında etkin rol oynadı. Büyük bir devlet adamı ve büyük bir demokratın önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Schaeuble devlet töreniyle anıldı

‘BENİM ROL MODELİM OLDU’
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de CDU’lu Wolfgang Schaeuble’den çok şey öğrendiğini ve saygı duyduğu değerli bir dostu kaybettiğini söyledi. “Benim hayatımda ünlü rol modeller yoktu. O’nunla 1994 yılından sonra birlikte çalışmaya başladıktan sonra bana rehberlik etti. Benim rol modelim oldu” dedi. Bir futbol tutkunu olan Wolfgang Schaeble ile Almanya’ya hem futbolcu hem de antrenör olarak Dünya Kupası kazandıran Franz Beckenbauer’in kısa süre içinde art arda gitmeleri ülkemizin tarihi için büyük kayıptır” görüşünü vurguladı.

Schaeuble devlet töreniyle anıldı

Haberin Devamı

Merz, Wolfgang Schaeuble’nin iki Almanya’nın birleşesini içeren 2 + 4 Sözleşmesi’nin imzalanmasında etkin rol oynadığını ve Alman-Fransız dostluğunun gelişmesine çok önem vereken katkılarda bulunduğunun da altını çizdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da büyük bir bölümünü Almanca olarak yaptığı konuşmasında Almanya’nın önemli bir devlet adamını, Fransa’nın da çok değerli bir Alman dostunu kaybettiğini söyledi. Fransız Jaques Delors ile Alman Wolfgang Schaueble’nin hem Avrupa Birliği’nin (AB) hem de Fransız-Alman dostluğunun gelişmesine çok önemli katkıları olduğunu da vurguladı. Macron, “Schaeuble Fransa’nın büyük bir dostuydu, Avrupa’nın büyük bir dostuydu. Schaueble, Avrupa’da yaşanan krizlerin atlatılmasında çok önemli ve etkin roller üstlendi” dedi.

Haberin Devamı

WOLFGANG SCHAEUBLE KİMDİR?
Wolfgang Schaeuble, 18 Eylül 1942’de Freiburg’da doğdu. İlk ve orta öğrenimden sonra Heidelberg ve Hamburg Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi yaptı. 1961 yılında CDU gençlik teşkilatı “Genç Birlik” (JU) üyesi oldu ve aktif politikaya atıldı. 1972 yılında da 30 yaşında federal Meclis milletvekili seçildi. Helmut Kohl kabinesinde 1984-1989 yıllarında Federal Özel Görevler Bakanı ve Başbakanlık Dairesi Başkanı, 1989-1991 yıllarında da Federal İçişleri Bakanı olarak görev aldı. 1991-2000 yıllarında CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanlığı, 1998-2000’de CDU Genel Başkanlığı yaptı. Angela Merkel kabinesinde 2005-2009 yıllarında Federal İçişleri Bakanı, 2009-2017’de de Federal Maliye Bakanı olarak görev aldı. 2017-2021 yıllarında da Federal Meclis Başkanlığı yaptı.

Haberin Devamı

Schaeuble devlet töreniyle anıldı

BAKMADAN GEÇME!