Savunma Bakanı istifasını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Savunma Bakanı istifasını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2023 13:00

Almanya’da son dönemlerde yoğun eleştirilerin hedefi olan ve geçen hafta cuma gününden beri istifa edeceği ileri sürülen Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Başbakan Olaf Scholz’dan görevden alınmasını istedi.

Haberin Devamı

ALMANYA Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht, 24 Şubat 2022’de Rusya’nın başlattığı savaş sonrası Ukrayna’nın Almanya’dan ağır silah talebi üzerine 5 bin adet miğfer gönderileceği açıklamasıyla eleştirilerin hedefi olmuştu. Geçen yıl nisan ayında Paskalya Yortusu öncesi tatillerini geçirecekleri Sylt Adası yakınlarındaki bir askeri birliği ziyaret için bindiği Alman Ordusu’na ait helikoptere 21 yaşındaki oğlunu da alması nedeniyle muhalefetin istifasını istediği SPD’li Bakan Lambrecht, “Oğlumun yol parasını cebimden ödedim” diyerek, istifa çağrılarının yersiz ve anlamsız olduğunu söylemişti. Ancak eleştiriler bununla da sınırlı kalmadı. Lambrecht’in, arka planda havai fişeklerin patladığı görüntüyle birlikte paylaştığı ve Ukrayna savaşından bahsettiği yeni yıl mesajı bardağı taşıran son damla oldu. Lambrecht’in, “2022 yılı bizi meydan okumalarla karşı karşıya getirdi. Avrupa’nın göbeğinde bir savaş yaşanıyor. Ama bununla bağlantılı bir dizi izlenimlerim de oldu. Birçok ilginç ve şahane insanlarla da bir araya geldim. Bunun için kalpten teşekkür ediyorum” diyerek Ukrayna’da sürdürülen savaştan bahsetmesi, bir anlamda sonunu getirdi. Başta ana muhalefet CDU/CSU olmak üzere çeşitli çevreler “Böyle bir davranış Almanya’nın Savunma Bakanı’na yakışmıyor. Bakan Lambrecht, Almanya’nın imajına zarar veriyor. Derhal istifa etmeli” görüşünü vurgularken, SPD’li Başbakan Olaf Scholz, Lambrecht’e sahip çıkmıştı. Ancak son günlerde parti içinde de eleştirilerin artması ve halkın yüzde 77’ye yakının da istifasından yana olduğunun saptanması üzerine Christine Lambrecht’in ‘gönüllü olarak’ gelecek hafta istifa ederek Federal Savunma Bakanlığı’nı bırakacağı ileri sürülmüştü.

Haberin Devamı

YERİNE KİM GELECEK?
Aylardır medyanın kendisine odaklanması nedeniyle askerler ve Alman Ordusu’yla ilgili haberlerin gerçekleri yansıtmadığını belirten Bakan Lambrecht, “Askerlerin değerli çalışmaları her zaman ön planda tutulmalı. Bu nedenle ben görevimi bırakmaya karar verdim. Güvenliğimiz için her gün yoğun angajman gösteren herkese teşekkür eder, gelecekte her şeyin daha iyi olmasını kalpten dilerim” diyerek Başbakan Olaf Scholz’dan görevden alınmasını istedi. Angela Merkel döneminde Federal Adalet Bakanı olarak görev yapan, Olaf Scholz kabinesinde ise 8 Aralık 2021’de Federal Savunma Bakanlığı’nı üstlenen Christine Lambrecht’in yerine kimin getirileceği henüz açıklanmadı.

Haberin Devamı

SCHOLZ’DAN TEŞEKKÜR
Başbakan Olaf Scholz’un Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht’in görevi bırakma kararına saygı duyduğu ve kendisine, meydan okumaların yaşandığı böyle zor bir dönemde görev üstlenmesinden dolayı teşekkür ettiği açıklandı. Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, Başbakan Scholz’un, Lambrecht’in görevden affedilme talebini kabul ettiğini ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e en kısa zamanda yeni bakanın kim olacağı konusunda öneri sunacağını söyledi. Federal Savunma Bakanlığı da yeni yeni bakan atanıncaya kadar Lambrecht’in görevinin başında olacağını açıkladı. CDU Genel Sekreteri Mario Czaja ise Başbakan Olaf Scholz’a zaman kaybetmeden yeni bakanı atama çağrısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!