Sağ şiddetin karşısındaki 3 kahraman kadın

Güncelleme Tarihi:

Sağ şiddetin karşısındaki 3 kahraman kadın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2023 13:39

Almanya’nın Frankfurt kenti yakınlarındaki Hanau’da 19 Şubat 2020’de girişilen katliamının üçüncü yıl dönümü yaklaşırken, Frankfurt’ta gerçekleştirilen bir panelde, Almanya’daki sağ şiddetle mücadelenin öncüleri arasında yer alan üç kadın bir araya geldi.

Haberin Devamı

HANAU’da oğlu öldürülen Emiş Gürbüz, NSU cinayetleri, Hanau ve aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) teröristlerinin giriştiği katliamlarında evlatları ya da babaları öldürülen ailelerin avukatı Seda Başay-Yıldız ve Hessen Eyalet Meclisi’ndeki ‘Hanau Soruşturma Komisyonu’ üyesi olarak katliamın tüm boyutlarıyla aydınlatılması için çalışan Sol Parti milletvekili Saadet Sönmez’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Almanya’da Sağ Şiddet / 3’üncü Yılında Hanau Katliamı’ başlığı altındaki panelde olaylar çeşitli boyutlarıyla ele alındı. Gazeteci Gürsel Köksal’ın yönettiği panele Frankfurt ve çevresinden katılan dinleyeciler de sorularıyla olayın halen karanlıkta kalan boyutlarını ve Almanya’daki sağ şiddete karşı mücadelenin nasıl daha etkin olabileceğine dair çözümleri sorguladılar.

Haberin Devamı

‘ACILAR HİÇ GEÇMEYECEK’
Toplantıya eşi Selahattin Gürbüz’le birlikte gelen Emiş Gürbüz, yaptığı açılış konuşmasında, oğullarını yitirdikten sonraki acılarının hiç geçmeyeceğini bir kez daha vurguladı. Frankfurt Barosu avukatlarından Seda Başay-Yıldız da, sadece kendisine değil, küçük kızına, tüm ailesine yönelik ölüm tehditleri ve hakaretlere rağmen yılmadan sürdürdüğü çalışmalarını anlatırken, Almanya’daki Türkiye kökenli kamuoyunun bu konuya daha fazla ilgi göstermesini beklediğini belirtti. Bilindiği gibi Başay-Yıldız son olarak davası Frankfurt’ta gerçekleştirilen NSU 2.0 skandalının da ortaya çıkarılmasını sağlamıştı.

Sağ şiddetin karşısındaki 3 kahraman kadın

ÜSTÜ KAPATILAN BİRÇOK HATA ORTAYA ÇIKARILDI
Sol Parti milletvekili Sönmez de, komisyondaki çalışmalardan ziyade öldürülen gençlerin ailelerinin ve sivil toplum girişimlerinin çabaları sonucu katliamın birçok boyutunun yeniden ele alındığı, üstü kapatılan birçok hata ve ihmalin ortaya çıkarıldığına işaret ederek, sağa karşı mücadelenin alanlarda birlik içinde yürütülmesinin önemini vurguladı. Halen devam eden soruşturma komisyonu çalışmalarının önce öldürülen gençlerin yakınlarını dinleyerek başlatılmasını sağlayan milletvekillerinden olan Sönmez, herkesi bu hafta sonu gerçekleştirilecek anma eylemlerine katılmaya davet etti. Hanau’da 19 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen ve sağcı bir terörist tarafından dokuz göçmen gencin öldürülmesiyle, çok sayıda gencin de yaralanmasıyla sonuçlanan katliamın üçüncü yıl dönümünde başta Hanau ve Frankfurt olmak üzere Almanya’nın birçok yerinde ırkçılığa, yabancı düşmananlığına, aşırı sağa, nefret ve şiddete karşı eylemler, anma törenleri gerçekleştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!