Saatlerinizi geri aldınız mı!

Güncelleme Tarihi:

Saatlerinizi geri aldınız mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2023 10:39

28 Ekim Cumartesi gününü 29 Ekim Pazar gününe bağlayan gece saat 03.00’te tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’da da kış saati uygulaması başladı, saatler bir saat geri alındı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de ise yaz saati uygulaması devam edecek. Avrupa’nın kış saatine geçmesiyle birlikte Türkiye ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1’den 2’ye, İngiltere ile 3’e çıktı. Yaz ve kış saati arasındaki değişim uzun süredir Avrupa’da tartışma konusu. Sağlık sigortası şirketi DAK tarafından yapılan temsili bir ankete göre, Almanların üçte biri saat değişikliğinden sonra fiziksel veya psikolojik sorunlarla mücadele ediyor. Ankete katılanların yüzde 76’sı kendilerini halsiz ve yorgun hissettiklerini söyledi. Yüzde 59’u uykuya dalma sorunları ve uyku bozukluklarından şikâyet etti. Hatta her on kişiden biri saat değişikliğinden sonra depresif ruh halinden şikâyetçi oldu. Bu nedenle çeşitli araştırmacılar, insan biyo-ritmini bozduğu için saat değişiminin kaldırılmasını savunuyor.

Haberin Devamı

İLK ALMANYA UYGULADI
Yaz ve kış saatleri uygulaması ilk olarak 1916’da Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya’da tanıtıldı. Almanya, Birinci Dünya Savaşı’nda müttefikleri ile beraber elinde bulunan topraklarda 30 Nisan 1916 tarihinden itibaren yaz ve kış saatleri uygulamasını benimseyen Avrupa’da ilk devlet oldu. Uygulamanın ilk kullanım amacı savaş sırasındaki kömür kullanımından tasarruf etmekti. Daha sonraları Birleşik Krallık, müttefikleri ve Avrupa’da savaşta yer almayan birçok devlet bu uygulamayı benimsemeye başladı. Rusya ve diğer başka ülkeler bir yıl sonra bu uygulamayı kullanmaya başlarken Amerika Birleşik Devletleri bunu 1918 yılında kullanmaya başladı. Bu zamandan sonra birçok ülkede uygulamalar konusunda yeni kanun ve düzenlemeler yürürlüğe kondu.

DANIŞTAY DURDURDU
Türkiye’de kış ve yaz saati uygulamasının faydalı olup olmadığı uzun süre tartışıldı. Bu konuda Enerji Bakanlığı konunun halk tarafından da bilinmesi ve fikir alınması adına çeşitli anketler ve makaleler yayımladı. 27 Ekim 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile saatlerin bir saat geri alınması kararı ile uygulamaya son verildi. Ancak gerekli görülen lüzum üzerine uygulamaya devam edildi. 8 Eylül 2016’da ise yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyunca uygulanmasına karar verildi. Danıştay, 697 sayılı yasaya göre Bakanlar Kurulu’nun böyle bir karar vermeye yetkisi olmadığından hareketle 14 Eylül 2017’de kararın yürütmesini durdurdu. 23 Ekim 2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile ise yaz saati uygulamasının 28 Ekim 2018’e kadar yıl boyunca devamına karar verildi ve o tarihten itibaren yaz saati uygulamasına devam edildi.

BAKMADAN GEÇME!