Putin’i kutlamayacak

Güncelleme Tarihi:

Putin’i kutlamayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2024 10:50

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in, yüzde 87’nin üzerinde oyla koltuğunu koruyan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e kutlama mesajı göndermeyeceği açıklandı. Açıklamayı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Cerstin Gammelin yaptı.

Haberin Devamı

6 yıl önce yapılan seçimlerden sonra bir mesaj yayımlayarak Putin’i kutlayan Steinmeier, bu sefer tutum değiştirdi. Cumhurbaşkanı Steinmeier, Rusya’daki seçimlerle ilgili sosyal medyada “Bugün Rusya’da özgürlük ve demokrasi için mücadele veren, ancak Putin rejimi yüzünden hayatları tehlikede olan insanları düşünüyorum. Biz bu cesur insanları unutmuyoruz” paylaşımında bulundu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Cerstin Gammelin de X hesabından “Rusya’da yapılan sözde seçim adil de değildi özgür de değildi. Ukrayna’daki işgal bölgelerindeki seçimler ise uluslararası insan hakları sözleşmelerine uygun değildi” paylaşımında bulundu.

‘KABUL ETMEMEK YANLIŞ’
Birlik Sahra Wagenknecht (BSW) Grup Başkan Yardımcısı Klaus Ernst ise Alman politikacılara Rusya’daki seçim sonuçlarını kabul edip, Putin’le ilişkileri sürdürme çağrısında bulundu. Ernst, “Putin, Rusya’nın Devlet Başkanı’dır ve öyle de kalacaktır. Alternatifi yoktur. Bir gün gelip onunla masaya oturup pazarlık etmek zorunda kalacağız. Bu seçimi olmamış gibi kabul edip Putin’le görüşmeyi istememek yanlıştır” dedi.
Öte yandan, Rusya’nın Kırım’ı ilhakından 4 yıl sonra, 2018’de yapılan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Steinmeier’in “Yeniden seçildiğiniz için sizi ve Rusya Federasyonu’nun vatandaşlarını kutlarım ve yeni döneminizde şanslar dilerim” içerikli bir mesaj yayınladığı, dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de Steinmeier’den bir gün sonra Putin’e kutlama mesajı gönderdiği hatırlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!