Polonya’nın tazminat talebine Almanya’dan ‘hayır’!

Güncelleme Tarihi:

Polonya’nın tazminat talebine Almanya’dan ‘hayır’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2022 11:57

Federal Dışişleri Bakanlığı, iki Almanya’nın birleşmesi döneminde imzalanan ‘2 Artı 4 Sözleşmesi’ne dikkat çekerek Polonya’ya tazminat ödenmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

POLONYA’nın, İkinci Dünya Savaşı’nda ülkeyi harabeye çeviren ve 3 milyonu Yahudi kökenli olmak üzere 6 milyona yakın kişiyi öldüren Alman Naziler yüzünden 83 yıl sonra Almanya’dan 1.3 trilyon Euro savaş tazminatı talep etme girişimine Almanya’nın sıcak bakmadığı belirtildi. Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski’nin “Almanya’dan 1.3 trilyon Euro tazminat talep edeceğiz” sözlerine karşı, Federal Dışişleri Bakanlığı, Alman hükümetinin tazminat konusundaki tutumunun değişmediğini açıkladı. 1945 yılında ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği arasında yapılan Potsdam Sözleşmesi’yle tazminat sorununun halledildiği hatırlatılarak, iki Almanya’nın birleşmesi döneminde 1990 yılında imzalanan ‘2 Artı 4 Sözleşmesi’ (Federal Almanya Cumhuriyeti, Alman Demokratik Cumhuriyeti ve ABD, Sovyetler Birliği, Fransa, İngiltere dörtlüsü) ile bu sorunun tamamen kapatıldığı da savunuldu. Ayrıca 1953 yılında Polonya’nın tazminat talebinden vazgeçtiği de vurgulandı.

Haberin Devamı

‘BU APAÇIK BİR İSTİSMARDIR’
Başbakan Olaf Scholz, geçen yıl aralık ayında göreve geldikten sonra Polonya’ya yaptığı ilk resmi ziyarette, Varşova’nın tazminat talebini geri çevirmişti. Şu andaki gelişmelerle ilgili olarak bir açıklama yapmayan Scholz, ayrıca önemli bir bölümünü Almanya’nın ödediği Avrupa Birliği (AB) yardımlarından en büyük dilimi Polonya’nın aldığını hatırlatmıştı. Polonya’da muhalefet lideri Donald Tusk, PiS’in tazminat konusunu gündeme getirerek gelecek yıl yapılacak seçimlerde oy oranını artırmak istemekle suçladı ve “Bu apaçık bir istismardır” dedi. IBRiS tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasında, Polonyalıların yüzde 51.1’inin tazminat talebine destek verdiği, yüzde 41.5’inin de karşı çıktığı saptandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!