Polislerle ilgili araştırmanın ilk sonuçları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Polislerle ilgili araştırmanın ilk sonuçları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2023 10:34

Münster Alman Polis Üniversitesi bünyesinde, polislerin dünya görüşlerinin de değerlendirildiği bir araştırmanın ilk sonuçları açıklandı. Profesör Anja Schiemann liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülen, ‘Polis Memurlarının Günlük Yaşamında Motivasyon, Tutum ve Şiddet’ (MEGAVO), adlı geniş çaplı çalışma, 2024 bahar aylarına kadar sürecek. Araştırma, 2021 yılından bu yana yürütülüyor.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMAYA Almanya genelinde 50 binden fazla polis memuru katıldı. Federal Polis ve Federal Kriminal Polis Dairesi çalışanlarının yanı sıra eyaletlerdeki memurlarla da görüşüldü. Sadece Hamburg ve Baden-Württemberg eyaletleri, polis personel konseylerinin anketi veto etmesi nedeniyle çalışmaya katılmadı. Spiegel dergisinde tanıtılan ilk verilere göre ankete katılan polis memurlarının ezici çoğunluğu, parlamenter demokrasi ve onu destekleyen kurumlar hakkında olumlu görüşe sahip. Sadece çok küçük bir grubun ‘kapalı’, ‘insan düşmanı’ ve ‘demokrasiyi tehdit eden’ bir dünya görüşüne sahip olduğu tespit edildi. Ankete katılanların en fazla yüzde birinin ‘sürekli olarak günlük yaşamda sorunlu tutumlar’ sergilediği belirlendi. Ankette, antisemitik eğilimlere pek rastlanmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

MÜNFERİT VAKALARDAN DAHA FAZLA
Ancak araştırma grubu bu bulgularla ilgili henüz kesin değerlendirme yapmak istemiyor. Ankete katılanlar arasında, polisin ilkeleriyle pek bağdaşmayan düşüncelere sahip olanların ‘münferit vakalardan daha fazlası’ olduğu da belirtildi. Örneğin, “Sığınmacıların çoğu buraya sadece sosyal yardım sisteminden faydalanmak için geliyor” ifadesine katılan veya kesinlikle katılanların oranı yüzde 21 olarak çıktı. “Gösteriler genellikle ortalığı karıştırmak isteyen insanlar için bir kılıftır” ifadesine katılan veya kesinlikle katılanların yüzdesi ise 20 oldu. Ankete katılan polislerin yüzde 17’si, “Müslümanların çokluğu bazen kendi ülkemde kendimi yabancı gibi hissetmeme neden oluyor” ifadesine katıldı veya kesinlikle katıldı. Yine yüzde 17’si “Sinti ve Romanların mahallemde bulunmasıyla ilgili sorunlar yaşarım” ifadesine katıldı. Ankete katılan polislerin yüzde 15’i, “Almanya’da çok fazla yabancı yaşıyor” ifadesine tamamen katılırken, yüzde 14’ü “Evsiz dilenciler yaya alanlarından uzaklaştırılmalıdır” ifadesini onayladı. Ayrıca yüzde 14’ü “Politika kararları üzerinde çok fazla etkisi olan gizli örgütlerin” varlığına inanıyor.

MÜSLÜMANLARA KARŞI ÖN YARGILI
Araştırmacılar, bu değerleri daha iyi sınıflandırabilmek için polislerin cevaplarını, ‘Merkez Çalışması’ olarak adlandırılan nüfus genelindeki bir anket sonucuyla karşılaştırdı. Buna göre polisteki yabancı düşmanlığı ile Sinti ve Roman karşıtı tutumların nüfusun genelindeki kadar yaygın olduğu belirtildi. Öte yandan Müslüman karşıtı ve evsizlere karşı ön yargı gibi tutumların, polis memurları arasında ortalamadan daha yaygın olduğu gözlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!