Pembe ve gri sürücü ehliyetleri değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Pembe ve gri sürücü ehliyetleri değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2024 10:19

Yeni yılın ilk yazısıyla 2024’e hoş geldiniz diyoruz. Bu yazımızda, Almanya’da yaşayanları yeni yılda bekleyen yenilikleri göz atmaya devam edeceğiz. Ehliyet değişiminden elektronik reçeteye, esrar kullanımına getirilen sınırlı serbestlikten vergi muafiyetlerine kadar hayatımıza giren yenilikleri siz değerli okurlarımız için derledik.

Haberin Devamı

Pembe ve gri sürücü ehliyetleri değişiyor


Pembe ve gri sürücü ehliyetleri değişiyor

EHLİYET DEĞİŞİMİNE DİKKAT

Almanya’da ehliyetler, sürücülerin doğum tarihlerine veya sürücü belgelerinin düzenleme yılına göre sırasıyla değiştirilmek zorunda. Bu yıl 1965 ile 1970 yılları arasında doğan ve hâlâ pembe veya gri ehliyet belgesine sahip olanlar, belgeyi 19 Ocak 2024’e kadar değiştirmek zorunda. Çek kartı büyüklüğündeki yeni ehliyetlerin, daha güvenli olduğu için değiştirilmesi zaruri hale geldiği bildiriliyor.

ARABALARA MAVİ ETİKET ŞART
Kısa adı TÜV olan arabaların fenni muayene etiketlerine ilişkin de yeni yılda bir değişiklik söz konusu. Arabasında yeşil renkli TÜV veya HU etiketi bulunanların, 2024 yılında bir kontrol noktasına gidip, teknik sorun yoksa yeni bir mavi plaket almaları gerekiyor. Ağır vasıta araçlar için, kısa adı ‘Maut’ olan otoyol vinyeti uygulamasının kapsamı genişletiliyor. Bu yılın başından itibaren 3.5 tonluk ağır vasıta araçlar için de vinyet alınması gerekiyor. 7.5 tonun altındaki ağır vasıta iş amaçlı kullanılan ağır vasıta araçlar ise vinyet uygulamasından muaf tutuluyor.

Pembe ve gri sürücü ehliyetleri değişiyor


E-REÇETE ZORUNLU HALE GELİYOR
Almanya’da ocak ayından itibaren hekimler, reçete ile satılan ilaçlar için kısa adı e-reçete olan elektronik reçete düzenlemek zorundadır. Sigortalılar, e-reçetelerini, eczanelerde tercihe göre kâğıt olarak veya akıllı cep telefonlarında kayıtlı olan uygulama veya elektronik sağlık kartı ile kullanılabilirler.

Haberin Devamı

EK İZİN HAKKI
2024’ten itibaren yasal olarak sigortalı çalışan ebeveynler, çocukları hastalığında ve bundan dolayı işe gidemediklerinde, şimdiye kadar olan 10 iş gününe kadar olan ek izin haklarına beş gün daha eklenerek, evde kalma süresi 15 güne çıktı. Tek başına yaşayan ebeveynler için bu süre 20 yerine 30 güne çıktı. Koronavirüse bağlı pandemi döneminde, 30 güne kadar Almancası ‘Elternzeit’ olan ebeveynlik izni düzenlemesi, 2024’te sona erdi.

Pembe ve gri sürücü ehliyetleri değişiyor


EBEVEYNLİK PARASI
Almancası Elterngeld olan ebeveynlik parası için gelir sınırları 2024’te düşürüldü. Şu ana kadar, gelirlerini ortaklaşa vergilendiren ebeveynlerden, yıllık geliri 300 bin Euro’ya kadar olan ebeveynler ile yıllık geliri 250 bin Euro’ya kadar olan yalnız yaşayan ebeveynler, söz konusu ebeveynlik parası için başvurabiliyordu. Nisan 2024’ten itibaren bu gelir sınırı iki aşamada önce yılda 200 bin Euro’ya, Nisan 2025’ten itibaren ise 175 bin Euro’ya düşürülecek. Diğer bir ifadeyle, ebeveynlik parası alma hakkının kapsamı daraltılıyor ve düşürülen yıllık gelir sınırının üzerinde kazancı olan yüksek gelirli ebeveynler bu haktan yararlanamayacaklar.
Pembe ve gri sürücü ehliyetleri değişiyor


ESRAR KULLANIMINA SINIRLI SERBESTLİK
Almanya’da esrar sahipliği ve tüketimi, 1 Nisan 2024’ten itibaren yetişkinler için belirli kısıtlamalarla cezasız olacak. Gelecekte kendi kullanımları için 25 grama kadar Cannabis’e sahip olmak serbest bırakılacak. Özel yetiştiricilikte ise kendi kullanımları için 50 gram ve üç dişi çiçeklenen bitkiye kadar sahip olmalarına izin verilecek. Kamusal alanda suç oluşturan miktar 30 gramdan itibaren, özel alanda ise 60 gramdan itibaren geçerli olacak.

Haberin Devamı

YENİ DEPOZİTO SİSTEMİ
Ocak ayından itibaren tek kullanımlık plastik şişelerdeki süt ve süt içeren içecekler için 25 Cent depozito alınacak. Bu içecekler şimdiye kadar depozito yükümlülüğü dışında tutuluyordu.

VERGİ MUAFİYET LİMİTİ ARTIYOR
* Gelir vergisi: Vergi muafiyetinin temel tutarı -yani vergi ödenmesi gerekmeyen gelir miktarı- 180 Euro artırılarak 11 bin 784 Euro’ya yükseliyor.
* Çocuk muafiyet tutarı da artıyor: Çocuk başına tanınan vergiden muaf gelir miktarı 6 bin 612 Euro’ya yükseltildi.
* Tavan vergi dilimi: Yüzde 42’lik üst vergi oranı, 2024’ten itibaren vergiye tabi geliri 66 bin 761 Euro’nun (önceki miktar 62 bin 810 Euro) üzerinde olanlar için geçerli olacak.

Haberin Devamı

E-ARAÇLAR İÇİN TEŞVİK KALKTI
Geçen haftalardaki yazımızda da belirttiğimiz gibi yeni elektrikli araçların satın alımı için verilen devlet teşviki Almanya’da geçen ayın ortasında sona erdi. O zamandan beri e-araçlar için hiçbir prim ödenmiyor. Ancak bazı otomobil üreticisi, müşterilerine kaldırılan teşvik oranında sattıkları elektrikli araçların fiyatında indirim sunacağını duyurmuştu.

Pembe ve gri sürücü ehliyetleri değişiyor


GASTRONOMİDE KDV ARTIYOR
Almanya’da restoranlarda ve diğer gastronomi işletmelerinde, Ocak 2024’ten itibaren KDV oranı yine 19’a yükseldi. Bu oran 2020’de koronavirüs kaynaklı pandemi sırasında geçici olarak yüzde 7’ye düşürülmüştü.
Pembe ve gri sürücü ehliyetleri değişiyor


ŞARJ KABLOSUNDA USB-C STANDARDI
Aralık 2024 itibariyle, Almanya’da satılan birçok elektrikli cihazın ortak bir USB-C şarj portuna sahip olması gerekecek. USB-C standardı artık şarj edilebilir ve taşınabilir tüm küçük ve orta boyutlu cihazlar için geçerli olacak, yani örneğin akıllı telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, taşınabilir hoparlör, e-okuyucular veya oyun konsolları gibi.

Haberin Devamı

BALKON ENERJİ SANTRALLARI
Son zamanlarda moda haline gelen ve balkonlara kolayca kurulan fotovoltaik tesisatının kurulumu 01.01.2024’ten itibaren daha da kolaylaşacak. Bunun için artık Federal Ağ İdaresi’ne kaydolmak yeterli olacak. Ayrıca, kurulumu yapılan balkon enerji santralı hemen işletmeye alınabilir, elektrik sayacının değiştirilmesinden ise ağ operatörü sorumlu olacaktır.
        DEVAM EDECEK: ELEKTRİK VE DOĞALGAZ 2024’TE ZAMLANACAK MI?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!