Partilere güven dibe vurdu

Güncelleme Tarihi:

Partilere güven dibe vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2022 10:59

Almanya’da halkın yarıdan fazlasının, partilerin hiçbirinin ülkede yaşanan sorunları çözebileceğine inanmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

FORSA’ tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, Almanya’da halkın yüzde 55’inin iktidardaki SPD, FDP ve Yeşiller’in de ana muhalefet CDU/CSU’nun da Sol Pati ve sağ popülist AfD’nin de pandemi, enerji krizi ve göç gibi ülkede yaşanan sorunları çözebileceğine inanmadığı belirlendi. Aynı ankette seçim çağındakilerin sadece yüzde 13’ünün SPD ile Yeşiller’in, yüzde 11’inin CDU/CSU’nun, yüzde 5’inin Sol Parti ile AFD’nin sorunların üstesinden gelebileceğini düşündüğü kaydedildi. Hükümet ortağı FDP’ye güven ise yüzde 3’te kaldı. Bild gazetesi adına INSA tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında ise bu hafta seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 26, SPD’nin yüzde 20.5, Yeşiller’in yüzde 18, AfD’nin yüzde 15 ve Sol Parti’nin yüzde 4.5 oy alacağı belirlendi. Bu veriler ışığında SPD, FDP ve Yeşiller’in oluşturduğu ‘Trafik Lambası Koalisyonu’nun iktidarda kalmayı sürdüreceği ortaya çıktı. Ancak CDU/CSU, Yeşiller ve FDP’nin ‘Jamaika Koalisyonu’ oluşturma alternatifi bulunduğu görüldü.

Partilere güven dibe vurdu
SÖDER İLK SIRADA
Forsa, katılımcılara, “başbakanın halk tarafından seçilmesi halinde kim oy vereceklerini’ de sordu. Katılımcıların yüzde 23’ünün Scholz’u, yüzde 20’sinin Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’u ve yüzde 19’unun da CDU Lideri Friedrich Merz’i, yine yüzde 19’unun Robert Habeck’i başbakan olarak görmek istediği kaydedildi. Almanya eski Başbakanı Angela Merkel, ‘Almanya’da en sevilen politikacı’ anketlerinde ilk sırayı yıllarca kimseye kaptırmadığı halde, yerine gelen Olaf Scholz, ilk 10’a bile giremedi. INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder ilk sıraya yerleşti. Bir önceki kamuoyu yoklamasında ikinci sırada olan Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock altıncı sıraya düşerken, yerini SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil aldı. Federal Beslenme ve Tarım Bakanı Cem Özdemir üçüncü, CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst dördüncü, Sol Parti’de ‘istenmeyen kadın’ ilan edilen Sahra Wagenknecht de beşinci oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!