Ortaklar arasında yeni kriz kapıda

Güncelleme Tarihi:

Ortaklar arasında yeni kriz kapıda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2023 10:13

Almanya’da ısınma yasası nedeniyle iktidar ortakları arasında yaşanan krizden sonra şimdi de savaş uçağı ihracatında yeni bir kriz bekleniyor. Silah ihracatı konusunda daha temkinli yaklaşan Yeşiller, sıkı denetim isterken, Başbakan Olaf Scholz’un Suudi Arabistan’a savaş uçağı teslimatını onaylamayı düşündüğü belirtildi.

Haberin Devamı

SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki koalisyon sözleşmesinde de silah ticareti konusunda ‘kısıtlayıcı ihracat politikası’ öngörüldü. Özellikle Yeşiller’in bastırmasıyla, ‘Silah İhracatı Kontrol Yasası’ oluşturulmak isteniyor. Buna göre silah ihracatıyla ilgili kararlarda, insan haklarına ve uluslararası hukuka odaklanan bağlayıcı, şeffaf kurallar geçerli olacak. Yeşiller Partisi’nin parti programında zaten ‘Diktatörlüklere, insan haklarını hiçe sayan rejimlere ve savaş bölgelerine silah ve mühimmat ihracatı yasaktır’ ifadeleri yer alıyor.

Ortaklar arasında yeni kriz kapıda

İNGİLTERE BASTIRIYOR
Welt am Sonntag’ın haberine göre, Başbakan Olaf Scholz (SPD) ve Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP), Suudi Arabistan için ‘Eurofighter’ savaş uçaklarının üretimini onaylamayı düşünüyor. Suudi Arabistan, yaklaşık beş yıl önce İngiltere merkezli savunma şirketi BAE Systems ile bu tipte 48 savaş uçağı daha alınması üzerinde anlaşmıştı. Almanya, Eurofighter’in yapımı için gerekli parçaları tedarik ettiği için Alman hükümetinin onayı gerekiyor. Suudi Arabistan’da hali hazırda 72 Eurofighter savaş uçağı bulunduğu belirtildi. Yemen’deki iç savaşta düzenlediği hava saldırıları nedeniyle eleştirilen Suudi Arabistan’ın yeni uçak siparişi vermek istediği kaydedildi.
İngiliz hükümetinin Suudiler için Eurofighter üretmek istediği ve bu nedenle Almanya’dan onay gelmesi için baskı yaptığı kaydedildi. Silah ihracatını temel bir mesele olarak gören Yeşiller’in buna sıcak bakmadığı belirtildi. Yeşiller savunma politikaları sözcüsü Sara Nanni, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte “Federal hükümet hiçbir koşulda bunu kabul etmemelidir” dedi. Ancak SPD içinden de bazı siyasetçilerin Suudi Arabistan’a silah satışına sıcak bakmadığı kaydedildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!