Ortaklar arasında güven bunalımı

Güncelleme Tarihi:

Ortaklar arasında güven bunalımı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2023 11:49

Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in hükümet ortakları SPD ve FDP’yi ‘gelişmeyi engellemekle’ suçlaması, koalisyondaki sancıları artırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinde enerji ve iklim politikasında yaşanan görüş ayrılığı ortakları birbirine düşürdü. Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı olan Yeşillerli Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in SPD ile FDP’yi ‘gelişmeyi engellemekle’ suçlaması koalisyonda ciddi sancılar yaşanmasına yol açtı. Bakan Habeck’in, Alman Devlet Televizyonu ARD’ye verdiği demecinde, kendi partilerini kastederek “Ortaklardan birinin gelişmeden ve kalkınmadan sorumlu olması, diğerlerinin ise bunu engellemesi kabul edilemez. Bu böyle gitmez” demesi koalisyon hükümetinde ciddi sıkıntılar yaşandığını ortaya koyarken, bazı çevreler tarafından ‘tehdit’ olarak da değerlendirildi. Robert Habeck aynı zamanda koalisyonda yaşanan görüş ayrılıklarının giderilmesi için SPD’li Başbakan Olaf Scholz’un ağırlığını koyup, daha kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini de söyledi.

Haberin Devamı

SCHOLZ SESSİZ
Başbakan Scholz, Bakan Habeck’in suçlamarına sessiz kalırken, Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, ortalığı yatıştırıcı açıklamalarda bulundu. Hebestreit, “Şansölye Scholz, tarafları doğru tarafa yönlendirmek için görüşmelerini sürdürüyor. Tarafların birbirlerinin haklı taleplerini ciddiye almaları kaçınılmazdır. Bunu taraflar da bilmektedir. Ama koalisyonlarda bazı konularda uzlaşmaya varılarak çabuk karar alınması tek başına iktidardakinden daha uzun sürmektedir. Ancak sonuçta iyi bir karar alınacağından kimsenin şüphesi olmasın” dedi. SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil, hükümet ortakları FDP ve Yeşiller’e sağduyulu davranma ve yaşanan sürtüşmelere son verme çağrısında bulundu. SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert ise Bakan Habeck’in suçlamalarını geri çevirirken, “Belli ki Habeck, iyice sıkıştığı için her iki tarafa da saldırıyor. Ama bu çözüm olamaz. Böyle davranmakla hedefe ulaşılamaz” uyarısında bulundu. FPD Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai de “Ben Yeşiller’in gelişmeyi, ilerlemeyi, kalkınmayı hızlandırma gibi bir çabaları olduğunu görmüyorum. Bakan Habeck’in bu yaklaşımı gerçeklerle bağdaşmıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

SIKINTILI KONULAR
‘Daha fazla ilerleme cesareti’ başlıklı Koalisyon Sözleşmesi’nde ileriye dönük hedefler sıralansa da, özellikle FDP ile Yeşiller arasında şu alanlarda ciddi görüş ayrılıkları yaşandı ve yaşanıyor.
* Yeşiller, enerji dar boğazına rağmen Almanya’daki son 3 nükleer santralda üretime Merkel döneminde kararlaştırıldığı gibi 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle son verilmesinde ısrar etti. FDP ise üretimin en az 2024 yılına kadar sürdürülmesini istedi. İki ortak anlaşamayınca SPD’li Başbakan Olaf Scholz, ağırlığını koydu ve nükleer santralların 15 Nisan 2023’te kapatılmasına karar verdi.
* Yeşiller, maden ocaklarının kapatılmasının öne çekilmesini savunurken, FDP buna karşı çıkıyor.
* Yeşiller, benzin ve mazotlu yeni araçların 2035 yılı itibariyle trafiğe çıkmalarına izin verilmemesinde direnirken, FDP otomotiv sanayinde ciddi sıkıntılar yaşanacağı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.
* Yeşiller, 2024’ten itibaren yeni ve eski konutlarda ısıtma sisteminde yenilenebilir enerji mecburiyeti getirilmesini isterken, FDP buna karşı çıkıyor. SPD’lilerin çoğu da eski konutlarda sistem değişikliğine şu aşamada sıcak bakmıyor.
* FDP otoyol yapımına ağırlık verilmesini isterken, Yeşiller buna karşı çıkıyor.
* Yeşiller, otoyolda hızın sınırlandırılmasını isterken, FDP buna “Hayır” diyor.
* FDP’li Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, taze borç alınmadan dengeli bütçede ısrar ederken, SPD ile Yeşiller pandemi ve Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle yaşanan sıkıntıların aşılması için bu konuda esnek davranılmasını istiyor.

BAKMADAN GEÇME!