Organ bağışında internet kolaylığı!

Güncelleme Tarihi:

Organ bağışında internet kolaylığı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2024 12:08

Almanya’da organ bağışında yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Buna göre organlarını bağışlamak isteyen bir kişi internet üzerinden bildirim de bulunabilecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da binlerce hasta organ bağışı beklerken, organ bağışı ise oldukça düşük. Potansiyel bağışçıların kaydolabileceği yeni bir online kayıt sistemi, organ bağışına olan ilgiyi artırmayı hedefliyor. Almanya’da www.organspende-register.de adlı internet adresinden erişilebilen online kayıt sisteminin, organ bağış kartını tamamlaması amaçlanıyor. Uygulama kademeli olarak gerçekleşiyor. İlk olarak çevrimiçi işlevi ve Pin kodu (eİD-elektronik kimlik numarası) olan bir kimlik kartı kullanarak organ bağışına evet veya hayır beyanında bulunmak mümkün olacak. Temmuz ve eylül ayları arasında ise sağlık sigortalarının özel kartları kullanılarak da kayıt yapılabilecek. Sigortalı kişiler bu özel kartları sağlık sigortası kurumlarından temin edebilecek.

Haberin Devamı

KAYIT GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALI
1 Temmuz’dan itibaren hastaneler internet üzerinden yapılan bildirimleri izleyebilecek ve organ nakli için şartlar oluşması halinde organ naklini gerçekleştirecek. Kayıt gönüllülük esasına dayalı ve ücretsiz. İnternet beyanının tamamen bağlayıcılığı bulunmuyor. Kişi istediği zaman değiştirilebilir ya da iptal edilebilir. Kayıtlar Federal İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü’nde tutulacak. Enstitüye göre, veriler Almanya’daki bir veri sunucusunda güvenli bir şekilde saklanacak. Beyanlara sadece yetkili hastane çalışanları erişebilecek. Enstitü, organ bağışı kaydına kaydedilen beyanların sayısını yıllık olarak yayınlamayı planlıyor.

Organ bağışında internet kolaylığı

‘İTİRAZ ÇÖZÜMÜ OLMADAN SORUN ÇÖZÜLMEZ’
Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach Berlin’de yaptığı açıklamada bunun daha fazla organ bağışı için önemli bir düzenleme olduğunu söyledi. Bunun aynı zamanda akrabaların üzerindeki yükü hafifleteceğini de ifade eden bakan, doktorların kayıtlara bakarak belirsiz durumu ortadan kaldıracağını belirtti. Lauterbach, itiraz etmedikleri sürece insanların başlangıçta otomatik olarak bağışçı olarak kabul edileceği daha geniş kapsamlı bir reformdan yana olduğunu bir kez daha yineledi. SPD’li siyasetçi, organ bağışında bulunanların sayısının ihtiyaç duyulanın altında kalmaya devam ettiğini belirterek, bekleme listelerindeki 8 bin 400 kişiye atıfta bulunarak, “İtiraz çözümü olmadan bu sorunu çözemeyeceğimize inanıyorum” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!