ÖÄŸrenciler için Almanya bileti

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler için Almanya bileti
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 13, 2024 13:14

Almanya’da bu nisan ayında, bir dizi yenilikler günlük hayatımıza girdi. Kenevir kullanımının kısmen serbest bırakılmasından enerji tüketiminde kesilen katma değer vergisinin artırılmasına, yüksek öğrenim gören öğrencilere Almanya tren bileti imkânının sunulmasından ebeveyn parasındaki gelir sınırının düşürülmesine kadar hayatımıza giren değişiklikleri sizler için araştırıp derledik.

Haberin Devamı

Â

Öğrenciler için Almanya bileti
ALMANYA’da bu ay yürürlüğe değişikliklere ilişkin derlememize, müjdeleyici bir haberle başlamak istiyoruz. Yüksek öğrenim gören birçok üniversite öğrencisi, yaz sömestr başında aylık 49 Euro yerine, 29.40 Euro’ya indirimli fiyatla Almanya bileti alma imkânına kavuştu. Ülke genelinde geçerli olan Almanya bileti sahipleri, ülke genelinde otobüs ve trenleri kullanabiliyorlar. Ancak bazı üniversiteler ve yüksek okullar, bu imkânı öğrencilerine henüz veya hiç sunmuyor. Özellikle de, öğrencilerin sahip olabilecek sömestr biletinin, Almanya biletinden daha ucuz olduğu kentlerde, yüksek öğrenim kurumları, bu kampanyaya katılmıyor.

Haberin Devamı

MESLEK TANITIM STAJI
Almanya’da meslek seçiminde kararsız olanlar, bu aydan itibaren devlet kaynaklarıyla desteklenen bir meslek tanıtım stajı (Almancası Berufsorientierungspraktikum) yapabilecekler. Yeni olan bu staj uygulaması kapsamında, kısa süreli olan ve ikamet edilen şehrin dışında bir kentte yapılacak stajlar için, seyahat ve konaklama giderleri devlet tarafından karşılanacak.

ÇIRAKLAR İÇİN ULAŞIM YARDIMI
Evlerinden uzakta çalışan çıraklar, nisan ayından itibaren ulaşım yardımı alabilirler. Bu uygulamayla, birinci eğitim yılında ayda iki kez ailesini ziyarete giden çırakların ulaşım giderleri karşılanacak.

DOÄžALGAZ KDV ORANI ARTIRILDI
Konutunu doğalgaz veya merkezi yakıt sistemine bağlı olarak ısıtanlar için 1 Nisan’dan itibaren enerji giderleri artacak. Bunun nedeni, bu ayın başından itibaren doğalgaz ve uzaktan ısıtmada kesilen Katma Değer Vergisi oranı, tekrar yüzde 19’a çıkarıldı. Rusya ile Ukrayna arasında Şubat 2022’de patlak veren savaşın dünya genelinde yol açtığı enerji kriziyle birlikte Almanya’da tüketicilerin maddi açıdan artan enerji fiyatlarının altında ezilmemesi için doğalgazdan kesilen KDV oranı yüzde 7’ye indirilmişti.

KENEVİR YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
1 Nisan’dan itibaren Almanya’da yaşayan yetişkinler için kenevir tüketimi sınırlı bir şekilde yasallaştı. Artık 18 yaşından büyükler üzerlerinde kişisel kullanım amacıyla en fazla 25 gram kenevir bulundurabilecekler. Evde ise üç canlı kenevir bitkisi yetiştirmek ve yine kişisel kullanım için en fazla 50 gram kenevir bulundurulabilecek. Halka açık alanda kenevir kullanımı yasak olduğu gibi, ayrıca örneğin okul ve spor yapılan alanlar ve buraların girişlerinden 100 metre uzaklıkta kenevir tüketilebilecek.
DEVAM EDECEK: Ebeveyn parasında gelir sınırı nasıl deÄŸiÅŸti?Â

Öğrenciler için Almanya bileti
KENEVÄ°R HAKKINDA BÄ°LMENÄ°Z GEREKENLER
TARİH kaynaklarına göre 2.500 yıl önce ilk kez Çin’de ortaya çıktığı ve tüketildiği var sayılan, Almancası Cannabis olan, içerdiği THC etkin maddesi nedeniyle uyuşturucu sınıfına girdiği gibi Almanya’da bir süre öncesine kadar yasak olan kenevir, 01.04.2024’ten bu yana yasal olarak tüketilebiliyor. Kenevir tüketimini destekleyenler, 1 Nisan’da kutlanan Paskalya nedeniyle çifte bayram yaşarken, aynı gün Berlin’deki tarihi Brandenburg Kapısı önünde yüzlerce kişi toplu olarak kenevir içerek kenevirin yasallaşması kararını sevinçle karşılarken, karşıtlarını ise Alman hükümetinin verdiği izin kararıyla bir uyuşturucu kaosu korkusu sardı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE DE TÜKETİMİ YASALLAŞTI
Başta ebeveynler olmak üzere kenevirin serbest bırakılmasından korkanlar çok da haksız değiller, çünkü kenevir tüketimi ile ilgili çıkan yasal iznin nasıl hayata geçirileceği ve kontrol edileceği gibi bir çok konu hâlâ muammada.
Türkiye’de de 2009’dan beri belirli bir miktarda bulundurulması ve tüketilmesine izin verilen ve ayrıca tıbbi olarak kullanımı 21.09.2017’den beri yasal olan kenevirin Almanya’da da uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılıyor olması nedeniyle hazırladığımız bu dosyada, kenevir tüketimi hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

SATIÅžI VE DAÄžITIMI YASAK
Bilindiği gibi Almanya’da 1 Nisan’dan bu yana kenevirin kişisel bazda kullanımı, dışarıda 25 gram evde de, yani dört duvar arasında, üç canlı kenevir bitkisinin yetiştirilmesine ve 50 gram bulundurulmasına izin veriliyor. Açık havadaki bahçelerde kenevir yetiştiriciliği yasak olduğu gibi kenevirin satışına ve dağıtımına da izin verilmeyecek. Kenevir tohumları, bitkisi ve hasat edilen kenevir, hırsızlık ve çocukların erişimine karşı sıkı bir şekilde örneğin kilitlenebilir dolaplar ve odalarda korunmalıdır.

Haberin Devamı

50 GRAM ÇOK MU?
Standart bir tahmine göre bir gram kenevirden yaklaşık üç adet sigara sarılabilmektedir. Kişisel doza bağlı olarak daha az veya daha fazla da olabilir tabii ki. Dolayısıyla, 50 gram kenevir 150 adet sigara eder. Kenevir karşıtlarına göre, bu miktar oldukça fazla. Gelecekte yetiştirici birliklerince kişilere verilebilecek aylık 50 gram kenevir, Alman Tabipler Birliği tarafından ‘yüksek riskli tüketime denk gelen miktar ve kenevir tüketimine bağlı psikolojik bozukluklara neden olabilecek’ bir miktar nitelendiriliyor. Federal Alman Sağlık Bakanlığı ise, kara borsanın önüne geçilebilmesi için daha büyük miktarda yasal kenevirin de piyasada yasal olarak elde edilebiliyor olması gerektiği görüşünü savunuyor.

Haberin Devamı

AÇIK ALANDA TÜKETİM NASIL OLACAK?
Açıkça yasaklanmadığı yerlerde artık kenevir içilebilecek Almanya’da. Örneğin oyun veya çocuk parklarında, okullarda, spor tesislerinde, yani stadyumlarında, çocuk ve gençlik tesislerinde ve bunların görüş mesafesinin 100 metre yakınında kenevir içilmesi veya tüketilmesi yasak. Yaya bölgelerinde saat 07.00 ile 20.00 saatleri arası, kenevirden arındırılmış yerler olacak. Ayrıca, 18 yaşını doldurmamış kişilerin ‘hemen yakınında’ kenevir tüketmek de yasak. Yani, bir otobüs durağında, okul çağındaki çocuklarla dolu bir mekânda kenevirli sigara içmek veya kendi reşit olmayan çocukların önünde bahçede veya sinema önünde, gençlerin beklediği yerde de kenevir tüketmek yasak. Sigara içilen bar ve lokallerde, işletmecilerin bu konuda nasıl davranacaklarına kendileri karar verebilecekler.

Haberin Devamı

DEVAM EDECEK: Kenevir tüketimi nasıl denetlenecek ve ihlal durumlarında hangi cezalar kesilecek?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!