O da dinlenmiş

Güncelleme Tarihi:

O da dinlenmiş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2015 11:35

WikiLeaks belgelerine göre ABD gizli servisi NSA, yıllarca Alman Dışişleri Bakanlığı’nı da dinlemiş.

Haberin Devamı

Süddeutsche Zeitung Gazetesi, NDR ve WDR televizyonun ortak araştırması sonucu elde ettiği Wiki III belgelerinde dinlenen telefonlar listesinde 20 telefon numarası bulunuyor.

Bu telefon numaralarının hepsi Alman Dışişleri’ne ait. Özellikle kriz masası, protokol dairesi ve yönetim bölümünün telefon numaraları bunlar.

NSA’nın ne zamandan beri bu telefon numaralarını dinlediği belli değil. Ancak belgelerde, Dışişleri’nin eski başkent Bonn’dayken de dinlediği, dinlemenin Berlin’e taşındıktan sonra da devam ettiği anlaşılıyor.

Dinlenen telefon listesinde dikkat çeken diğer bir nokta ise ‘Foreign Minister Steinmeier Cell’ (Dışişleri Bakanı Steinmeier’in cep telefonu) ibaresi. Buradan NSA’nın Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in cep telefonunu da dinlediği anlaşılıyor. Dinlenenler arasında eski Dışişleri Bakanı Fischer de var.

Wiki III belgesindeki telefon listesinde Fischer’in adının yanında Bonn’un telefon kodu 0228 numarası yer alıyor. Fischer kısa bir süre Bonn’da Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış, ardından başkent Berlin’e taşınmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!