‘Nükleer silah kırmızı çizgimiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Nükleer silah kırmızı çizgimiz’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2022 13:02

Almanya Federal Meclis eski başkanı ve eski Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, vatandaşlara savaş dolayısıyla kışın yaşanabilecek zorluklara karşı dişlerini sıkmalarını ve eski usul önlemlere sarılmalarını önererek, “Soğukta çift kazak giyin” dedi. Schaeuble, nükleer silah kullanımı konusunda ise “Nükleer silah kırmızı çizgimiz olmalı” dedi.

Haberin Devamı

TECRÜBELİ siyasetçi Wolfgang Schaeuble (80), Bild TV’de yayınlanan ‘Doğru Sorular’ programına katıldı. Yayıncının Ukrayna-Rusya Savaşı ve etkileri konusundaki sorularını yanıtlayan Schaeuble, “Putin nükleer silah kullanırsa ne olur” sorusuna “Tehditlere boyun eğmemeliyiz. Asıl beceri, ortamı daha da kızıştıracak eylemler yapmaktan kaçınmaktır. Ancak nükleer silah kullanımı konusu kırmızı çizgi olmalıdır. Putin, bu silahları kullanma tehditleriyle uzun zamandır bu kırmızı çizgiyi kaşıyor” yanıtını verdi. Putin’in kırmızı çizgiyi aşması durumunda da durumun hassasiyetine vurgu yapan Schaeuble “Şimdi şansölye olmak ve bu kararın yükünü taşımak istemiyorum! Ama bir şey açık: Bir kez pes edersen, her zaman pes edersin. Hayatımda her zaman şunu söyleyerek iyi şeyler yaptım: Hayır, şantaja uğramayacağım” dedi.

Haberin Devamı

PUTİN’E ‘VAZGEÇ ARTIK’ DENEBİLİR
Rusya’nın savaşı kaybetme olasılığının da masada olduğunu ifade eden Schaeuble, “Putin’in de, ordusunun sandığı kadar etkili olmadığını acı bir şekilde anlamak zorunda olduğu bir durumdayız. Ve bu bilgiler çerçevesinde söylenebilecek pek çok şey var mesela: ‘Putin, en iyisi bırak, vazgeç artık, yüksek bir bedel ödüyorsun!’ Putin’in sonunda mantıklı bir hesaplama yapacağını da hesaba katmalıyız. Şimdiye kadar Putin, tehditleri karşısında hepimizin geri adım atacağından emin gibiydi. Ancak bunu yapamayız, bu savaşın bizim de savaşımız olduğunu kavramalıyız! Hepimizin hissettiği korkunç enflasyon ve yüksek enerji fiyatları gibi etkilere rağmen bunu henüz tam olarak anlayamadık” diye konuştu.

“GEREKİRSE TATİLDEN FERAGAT EDİN”
“Savaş dolayısıyla karşılaşacağımız ek yükleri devlet hafifletebilir mi?” sorusuna da, “Gerekirse tatile çıkmazsın” diye yanıt veren Schaeuble şunları söyledi: “Yalnızca gerçekten ihtiyacı olanlara yardım ettiğinizden emin olmalısınız. Diğerlerine de ‘gerekiyorsa bir tatilinden feragat edebilirsin’ demek gerekir. Sonuçta insanlar, gerçekten ihtiyacı olanlara yardım edilmesinin adil olduğu hissine sahip olmalıdır. Gördüğüm tehlike, devletin vatandaşlarına her geçen gün daha fazlasını sağlaması gereken bir yapı olduğuna inanmamız. Bir tür, vatandaşların fırsat kovaladığı bir süpermarket. HAYIR! Eğer insanlara her şeyin sınırsız olduğunu telkin edersek, israfa başlarız. O zaman insanlarda, devletin her şeyi yapabileceği izlenimi oluşur. Bu sürdürülebilir değil!”

Haberin Devamı

ÜŞÜYORSAN KAZAK GİYECEKSİN
Yayıncının “Biz Almanlar şımarık bir toplum muyuz” sorusuna Schaeuble: “Tabii ki, hepimiz öyleyiz. Ben de. Ama artık işlerin sonsuza kadar böyle devam etmesi tehlikesine karşı direnmeliyiz. Almanlar tekrar daha çok çaba sarf etmek çalışmak zorunda kalacaklar! Pek çok Alman’ın daha az çalışmayı tercih etmesi beni endişelendiriyor. Örneğin yarı zamanlı ve asla hafta sonu çalışmamak. Bu zihniyetle işler yürümez. Her yerde işçi sıkıntısı var! Benim tecrübelerime göre, hayatın anlamı sürekli eğlence olamaz” sözleriyle cevap verdi. Kışın şartların insanları zorlayacağı, enerji kısıntısı yaşanacağı yönündeki endişelere karşı Wolfgang Schaeuble, “Üşüyorsan kazak giyeceksin, belki üstüne bir kazak daha. Elektrikler kesilebilir, onun için de evde mum, kibrit, el feneri bulundurun. Tüm bunlar için sızlanmanıza gerek yok, pek çok şeyin artık eskisi gibi olmayacağını kabul etmelisiniz” dedi. Schaeuble tüm zorluklara karşın, hayata gülümsemek ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!