Nitelikli işçi vizeye internetten başvursun

Güncelleme Tarihi:

Nitelikli işçi vizeye internetten başvursun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2023 11:12

Almanya’da İçişleri Bakanı Nancy Faeser, nitelikli iş gücünün ülkeye göçünü dijitalleşme yoluyla kolaylaştırmak istiyor. Vize için başvurularının internet üzerinden yapılmasını planladıklarını belirten Faeser, bunun yanı sıra vize sürecindeki bürokratik engellerin de kaldırılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

GASTRONOMİDEN eğitmenliğe hemen her alanda giderek büyüyen iş gücü açığı, Avrupa Birliği’nin (AB) lokomotifi niteliğindeki Alman ekonomisini tehdit ediyor. Ülkenin bu açığı kapatmak için 12 yıl boyunca yıllık yaklaşık 1 milyon 500 bin nitelikli iş gücüne ihtiyacı var. İçişleri Bakanı Faeser, “Bu nedenle biz hükümet olarak ödevimizi yapmak zorundayız” dedi. Almanya’daki nitelikli işçilerin Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil’ın ‘Eğitim ve Öğretim Yasası’ aracılığıyla gerçekleştirdiği girişimlerle halihazırda daha donanımlı hale geldiğini kaydeden Feaser, bunun yanı sıra nitelikli iş gücü göçünün ülkeye çekilmesinin önemine de vurgu yaptı. Söz konusu süreç için gerekli yasal düzenlemelerin mevcut olduğunu ifade eden Faeser uygulamada iyileştirmeler yapılması gerektiğini söyledi. Nitelikli iş gücü göçüne yönelik yeni yasa taslağı haziran ayında Federal Meclis’ten geçmiş, temmuzda da Eyaletler Meclisi tarafından onanarak yasalaşmıştı.

Nitelikli işçi vizeye internetten başvursun

Haberin Devamı

Nitelikli işçi vizeye internetten başvursun
PUANLAMA SİSTEMİ OLACAK
Üçüncü ülkelerden alınan diploma ve sertifikaların tanınmasında da kolaylıklar öngören yeni düzenleme, Kanada’daki puanlama sistemini örnek alıyor. Yasa, aile birleşimi ve mobilizasyona ilişkin de yeni düzenlemeler içeriyor. Koalisyon hükümeti, niteliklerine göre bir iş teklifi alan sığınmacıların daha kolay oturma izni almasının önünü açmayı planlıyor. Düzenleme, devam eden iltica süreçlerinde 29 Mart’a kadar geriye dönük uygulanacak.

HOŞ GELDİN KÜLTÜRÜ YOK
DW Türkçe’nin haberine göre, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Bertelsmann Vakfı’nın yaptığı güncel bir araştırma, Almanya’ya nitelikli iş gücünün ilgisinin düşme eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Bu düşüş eğiliminde vergi yükü, dil engeli, göçmenler için mesleki fırsatların kalitesi gibi faktörler önemli rol oynuyor. Araştırmalara göre Almanya’da göçmenlerin kabul görmemesi ve hoş geldin kültürünün eksikliği de iş gücünün başka ülkelere yönelmesinde önemli bir neden. Vize için başvurularının internet üzerinden yapılmasını planladıklarını belirten Faeser, bunun yanı sıra vize sürecindeki bürokratik engellerin de kaldırılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!