Netanyahu’ya Berlin’de de protesto

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu’ya Berlin’de de protesto
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2023 18:20

İsrail tarihinin ‘en sağ’ yönetimi olarak nitelenen yeni koalisyon hükümetinin, yargının yetkilerini büyük ölçüde kısıtlayan ‘sözde reform’ girişimini protesto etmek için yüz binlerce kişi ülkenin çeşitli kesimlerinde haftalardır sokaklara dökülürken, Başbakan Binyamin Netanyahu Berlin’e geldi.

Haberin Devamı

Başlangıçta üç gün sürmesi planlandığı halde bir güne düşürülen Netanyahu’nun resmi ziyareti, çarşamba gece yarısı başladı. Başkent Berlin’de çok sıkı güvenlik önlemleri alınırken, Netanyahu geç saatlerde Batı Berlin’in merkezi Yıkık Kilise’nin bitişiğindeki eski tren garı Zoo’daki 31 katlı otele yerleşti. 3 binden fazla polisin görev aldığı bu ziyaret sırasında başkent Berlin’de birçok cadde trafiğe kapatıldı. Netanyahu bugün öğleden önce, 1941-1942 yıllarında 10 binden fazla Yahudi kökenlinin toplama kamplarına gönderildiği Berlin’in Grunewald kesimindeki tren istasyonuna gitti. Netanyahu’ya bu ziyareti sırasında Başbakan Olaf Scholz eşlik etti. İki lider, Grunewald tren istasyonunun bitişiğindeki duvarın önüne Holokost kurbanları anısına çelenk koydu.

Netanyahu’ya Berlin’de de protesto
YARGI REFORMUNDA ISRAR
İsrail Başbakanı Netanyahu ile Şansölye Scholz, daha sonra Başbakanlık’ta öğle yemeğinde bir araya geldi. Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, Netanyahu ile Scholz arasında İsrail’de hükümetin yargı reformu konusunda ciddi görüş ayrılığı yaşandığı gözden kaçmadı. Planlanan yargı reformunda ısrarlı olduklarını belirten Netanyahu, “İsrail’de yargı bağımsızdır. Ancak birçok insan yargının her alanda daha fazla söz sahibi olduğu görüşündedir” açıklamasında bulundu.
Başbakan Scholz ise bir değerler partneri olarak İsrail demokrasisinin Almanya için çok önemli olduğunun altını çizerken, bu alanda uzlaşma yoluyla karar verilmesinden yana olduklarını vurguladı. Savunma alanında İsrail ile iş birliğini sürdüreceklerini belirten Scholz, silah satışına devam edileceğini açıkladı. İsrail Başbakanı daha sonra Bellevue Sarayı’nda Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından kabul edildi.

Haberin Devamı

‘BUNU ENGELLEYİN’ ÇAĞRISI
Netanyahu, Berlin’de resmi temaslarda bulunurken İsrail’de protesto gösterileri devam etti. Almanya’nın Telaviv Büyükelçiliği önünde de gösteri düzenlendi. Öte yandan başkent Berlin’de de Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Başbakan Scholz’un Netanyahu ile görüşmesi protesto edildi. Federal Meclis yakınlarındaki tarihi Brandenburg Kapısı önündeki gösteriye binden fazla kişi katıldı. Gösteri sırasında planlanan yargı reformu ile İsrail’de yargıçların ve yargının susturulmasının hedeflendiğine dikkat çekilirken, Batılı politikacılara “Bunu engelleyin” çağrısı yapıldı.

BAKMADAN GEÇME!