Nedret Yücel’i de kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Nedret Yücel’i de kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2023 10:57

Almanya ile Türkiye arasında 30 Ekim 1961’de imzalanan iş gücü anlaşmasından yaklaşık 2.5 yıl önce Almanya’ya gelen Nedret Yücel, geçen yıl 92 yaşında yaşamını yitiren eşi Güner’in yokluğuna dayanamadı. Önceki hafta Berlin’de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 93 yaşındaki Nedret Yücel hem Hakk’ın rahmetine hem de 60 yılı aşkın süre aynı yastığa baş koyduğu eşi Güner’e kavuştu.

Haberin Devamı

1930 yılında İstanbul’da doğan, ilk ve orta öğreniminden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi bölümünü bitirip bir süre çalıştıktan sonra eczacı olan eşi Güner Yücel’le 9 Mart 1959’da Sirkeci’den trenle yola çıkan ve 11 Mart akşamı Stuttgart’a inen Nedret Yücel, dün Berlin’in Gatow kesimindeki mezarlıkta Müslümanlar için ayrılan bölümde toprağa verildi. 7 ay içinde hem annesini hem de babasını kaybeden kızları Zeynep, babasını gözyaşlarıyla annesinin yanına uğurladı. Cenaze törenine Türkiye’den gelen kardeşinin eşi Tijen Yücel ile İsviçre’de yaşayan yeğeni Tuluğ Yücel, Alman ve Türk dostları katıldı.

Nedret Yücel’i de kaybettik

Güner Yücel, Nedret Yücel

Haberin Devamı

‘ALMANCA BİLMİYORDUM’
2021 yılında Hürriyet için yaptığımız bir söyleşide, 1959 yılı ocak ayında evlendikten sonra daha bir ev bile bulmadan eşiyle birlikte Almanya’nın yolunu tuttuklarını söyleyen Nedret Yücel, “Stuttgart’ta geldik. Tabii Almanca bilmiyordum. Mühendistim ama Almanca bilmediğim için Günther Drews İnşaat Şirketi’nde işçi olarak çalışmaya başladım. Akşamları da Almanca kurslarına katılıyordum. 6 ay sonra Türkiye’de de büyük inşaatlar yapan Alman şirketi Dyckerhoff Widmann Şirketi’ne girdim. Bu şirket için Türkiye’den işçi bile getirdim” demişti.

 

Nedret Yücel’i de kaybettik
Ayaktakiler: Metin Türel, Metin Oktay, Selçuk Özdemit (Stuttgart Türk Spor Birliği’nin o dönemki başkanı)
Oturanlar: Gazeteci Günhan Altınkaynak, Turgay Şeren ve eşi, Nedret Yücel

FEDERASYON TEMSİLCİLİĞİ YAPTI
Yücel, Almanya’nın ilk Türk uçak şirketlerinden ‘Güvenal’ın kurucularındı. Daha sonraki yıllarda Öger Tours’un yöneticiliğini de yaptı. Yurt dışında Türk futbolunun oluşum ve gelişimine öncülük etti. Almanya’da ilk defa Stuttgart’ta Türk Futbol Birliği’ni kurdu ve bu birliğin Baden-Württemberg’de, Avrupa’da yayılmasına önemli katkıda bulundu. Almanya ve Türkiye futbol federasyonları arasında köprü kurulmasında etkin rol oynadı. Türkiye Futbol Federasyonu’nun yurt dışı temsilciliğini yaptı. Almanya’da top koşturan Türk gençlerini Türk Milli Takımı’na kazandırmak için yoğun çaba sarf etti. Avrupa’daki Türk gençlerinin sporcu olarak gelişimi için futbolu kendisine adeta meslek edindi. Allah rahmet eylesin. Toprağı bol, mekânı cennet olsun.

Haberin Devamı

Nedret Yücel’i de kaybettik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!