Ne yaptılarsa olmadı! Halkı bir türlü inandıramadılar...

Güncelleme Tarihi:

Ne yaptılarsa olmadı Halkı bir türlü inandıramadılar...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2023 10:27

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin bu yasama dönemi ilk yarı bilançosunun, dışarıya yansıyandan çok daha iyi olduğu, ancak iç sürtüşmeler nedeniyle imajın neredeyse diplere vurduğu belirtildi.

Haberin Devamı

BERTELSMANN Vakfı ile Trier Üniversitesi ve İlerici Merkez tarafından ortaklaşa hazırlanan raporda, 8 Aralık 2021 tarihinde göreve başlayan koalisyon hükümetinin, bulunduğu vaatlerin yüzde 64’ünü yerine getirdiği veya yerine getirmekte olduğu vurgulanırken, daha önceki ‘büyük koalisyondan’ (CDU/CSU-SPD) çok daha iyi bir performans sergilediği yer aldı. Koalisyon Sözleşmesi’ndeki 453 vaatten 174’ünün yani yüzde 38’inin hayata geçirildiği, yüzde 12’sinin (55 proje) tamamlanmak üzere olduğu ve yüzde 14’ünde (62 proje) çalışmaların başlatıldığı belirtilen raporda, hükümetin şimdiye kadar çok iyi bir performans sergilediğinin altı çizildi. Ancak ortaklar arasında farklı alanlarda yaşanan sürtüşmeler ve tartışmalar nedeniyle bu performansın halka iyi yansıtılamadığı vurgulandı.

Haberin Devamı

VATANDAŞ MEMNUN DEĞİL
Yapılan bilimsel çalışmada hükümetin ilk yarı bilançosuna olumlu not verilse de halkın gözünde ‘imajın’ diplerde olduğu ortaya çıktı. Allensbach Enstitüsü tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, halkın sadece yüzde 12’si hükümetin Koalisyon Sözleşmesi’nde yer alan vaatlerini az veya çok yerine getirdiğini düşünüyor. Yüzde 43’ü ise hemen hemen hiçbirini yerine getirmediğini veya çok az bir bölümünü yerine getirdiğini belirtiyor. Aynı kamuoyu yoklamasında hükümet partilerinden memnuniyet yüzde 20’lerde kaldı. SPD’den ‘az çok’ memnun olanların oranı yüzde 25’i, Yeşiller’den yüzde 23’ü ve FDP’den de yüzde 22’yi geçmedi. Buna karşın Almanya’da her 10 kişiden 6’sının hükümet partilerinin çalışmalarından memnun olmadığı belirlendi. Seçmenlerin yüzde 62’si, SPD ile FDP’nin sergiledikleri performanstan memnun olmadıklarını söylerken bu oran Yeşiller’de yüzde 67’ye ulaştı.
Forsa tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 27, sağ popülist AfD yüzde 21, SPD yüzde 17, Yeşiller yüzde 13, FDP yüzde 7, Sol Parti yüzde 4 oy alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!