Nakit ödemelere 10 bin Euro üst sınırı önerdi

Güncelleme Tarihi:

Nakit ödemelere 10 bin Euro üst sınırı önerdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2022 11:31

Almanya kara parayla mücadelede yeni tedbirler planlıyor. Konuyu gündeme getiren Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, kara para aklama ile mücadelede ilave adımlar atılmasını talep etti. Faeser, nakit ödemelerde 10 bin Euro’luk bir üst sınır getirilmesini önerdi.

Haberin Devamı

BILD gazetesine konuşan Faeser, “30 bin Euro’luk nakit mücevher ya da saat alımı artık geçmişte kalmalı. Ben alışverişlerde 10 bin Euroluk genel bir nakit sınırı getirilmesini savunuyorum. Bu da varlıkların, suçlular tarafından gizlenme tehlikesini azaltıyor” dedi. Faeser, hedefin, organize suç yapılarını dağıtmak ve onların, suç teşkil eden girişimlerinden elde ettikleri gelirleri engellemek olduğunu ifade etti. Faeser ayrıca, mülkiyet yapılarının daha şeffaf hale gelmesi ve mülk sahiplerinin tespit edilmesinin kolaylaştırılması gerektiğini de kaydetti. Ancak Bavyera Maliye Bakanı Albert Furacker, nakit kullanımına getirilen genel bir sınırlamayı orantısız olarak değerlendirdi. Faeser’in talebine yönelik açıklama yapan Furacker, “İnsanları dijital olarak ödeme yapmaya zorlamak, otomatik olarak daha az suç işlenmesine yol açmaz. Bu suçlar, nakit olmadan siber suçlarda da ortaya çıkabilir” dedi. Federal hükümet, ekim ayının sonunda gelecekte gayrimenkullerin nakit olarak ödenmesini yasaklayan bir yasa çıkarmıştı. Ancak yasa, Federal Meclis ve Eyaletler Konseyi’nde hâlâ görüşülmedi.

Nakit ödemelere 10 bin Euro üst sınırı önerdi
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser

Haberin Devamı

DENETİM OTORİTESİ OLUŞTURULACAK
Almanya’daki pek çok kişi için nakit ödemelerde 10 bin Euro’luk bir sınır herhangi bir kısıtlama anlamına gelmiyor. Çünkü Almanya’da nakit olarak yüksek miktarda ödemeler çok nadir yapılıyor. Ancak ikinci el araç alımı gibi belirli alanlarda 10 bin Euro’nun üzerinde ödeme yapılıyor. AB Komisyonu, 2021 yılında kara para aklamayla mücadele için bir plan sunmuştu. Plana göre nakit ödemelerde AB çapında bir sınırlama getirilecek ve bunun yanı sıra yeni bir denetim otoritesi oluşturulacak. Ayrıca kripto para birimlerine de kısıtlamalar getirilmesi öngörülüyor. Avrupa Sayıştayı’nın tahminlerine göre, Avrupa’daki şüpheli işlemler birkaç yüz milyar Euro tutarında. Zorla fuhuş, insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı veya gasp yoluyla elde edilen para böylece normal ekonomik döngüye kanalize ediliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!