Nafaka bedelleri 2023’te artıyor

Güncelleme Tarihi:

Nafaka bedelleri 2023’te artıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2022 07:32

Almanya’da ebveynleri ayrı yaşayan çocuklar için söz konusu olan nafaka bedeli, önümüzdeki yıl artıyor.

Haberin Devamı

Nafaka bedelleri 2023’te artıyor
NAFAKA bedelleri için 1962 yılından bu yana esas alınan Düsseldorf Nafaka Tablosu’na göre, reşit yaşta olmayan çocuklara ödenmesi gereken nafaka bedeli 2023’te artıyor. 18-21 yaş arasındaki gençlere ödenen nafakada da artış var. Çocuk parasının, nafaka ile mahsup edilmesi uygulamasında ise değişiklik yapılmadı.Aile mahkemeleri tarafından da referans alınan Düsseldorf Nafaka Tablosu, her yılın başında Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından açıklanıyor. Buna göre, 01.01.2023’ten itibaren 1. grupta yer alan 0-6 yaş arasındaki çocuklar için belirlenen nafaka bedeli 396 Euro’dan 437 Euro’ya yükselirken, 2. gruptaki 7-12 yaş arasındaki çocuklar için kişi başına 455 Euro yerine 502 Euro’ya, 3. gruptaki 13-18 yaş arasındaki çocuklar içinse 533 Euro yerine 588 Euro’ya çıkarıldı. Bu sıraladığımız nafaka bedelleri, nafaka ödemekle yükümlü olup aylık net geliri 1.900 Euro’ya kadar olan ebeveynler için geçerli. 

Haberin Devamı

Nafaka bedelleri 2023’te artıyor
Birinci nafaka grubunda asgari nafaka bedellerinde yapılan artışlar, diğer 9 grubun nafaka bedellerini otomatikman artırıyor. Zira, geçen yıllarda olduğu gibi, önümüzdeki yılda da 2 ile 5. grupta yer alan nafaka bedelleri, asgari nafakanın yüzde 5, 6. ile 10. grupta yer alan  nafaka bedelleri asgari bedelin yüzde 8 oranında artırılıyor.

ASGARİ GEÇİM BEDELİ DE ARTIRILDI
Nafaka ödemekle yükümlü olan ebeveynlerin kendi ihtiyaçlarını karşılamaları için belirlenen asgari geçim miktarı da çalışmayanlar için 960 Euro’dan 1.120 Euro’ya, çalışanlar içinse 1.160 Euro’dan 1.370 Euro yükseltildi. Asgari geçim miktarının tespitinde, yeni yılda yürürlüğe girecek vatandaşlık parası için belirlenen 502 Euro tutarındaki yardım parası temel alındığı gelen bilgiler arasında. Reşit yaştaki gençler için belirlenen nafaka miktarları da 2022 yılında oluğu gibi 625.50 Euro’da kalırken ebeveynleriyle birlikte oturmayan üniversiteliler için belirlenen nafaka miktarı da 860 Euro’dan 930 Euro’ya (410 Euro tutarındaki kira yardımı buna dahil) çıktı. 
Nafaka bedelleri 2023’te artıyor

ÇOCUK PARASI MAHSUP EDİLECEK
Bilindiği gibi, hak sahibi çocuklara ve gençlere ödenen nafaka parasından, çocuk parası düşülüyor. Diğer bir ifadeyle, çocuk parası nafaka parasıyla çocuğun yaşına bağlı olarak değişik oranda mahsup ediliyor. 18 yaş altındaki çocuklardaki çocuk parasının yüzde 50’si, 18 yaş ve üzerindeki çocuklar için çocuk parası nafakadan yüzde 100 düşülüyor. Yıl sonuna kadar ilk çocuk için 219 Euro, ikinci çocuk için 225 Euro, üçüncü çocuktan sonraki her bir çocuk için 250 Euro çocuk parası ödeniyor. Önümüzdeki yıldan itibaren çocuk parası da, tüm çocuklar için eşitlenecek ve 250 Euro’ya yükseltilecek. Böylelikle 1 Ocak 2023’ten itibaren çocuk parası birinci ve ikinci çocuk için 31’er Euro, üçüncü çocuk için 25 Euro tutarında artırılmış olacak. Bilindiği gibi çocuklara 18 yaşına kadar çocuk parası ödeniyor. Belli şartlar altında, meslek eğitimi veya yüksek öğrenim gören çocuklar için de çocuk parası ödeniyor.

BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?
2023’TE ELEKTRONİK RAPOR DÖNEMİ BAŞLIYOR
ALMANYA’da 2023’te birçok yenilik yürürlüğe girecek. Bunlardan biri de, rapor alma ile ilgili yapılacak değişiklik olacak. Yeni düzenlemeye göre, 1.1.2023’ten itibaren sigortalı çalışanlar rahatsızlık nedeniyle işe gidememeleri durumunda alacakları hekim raporunu, işverenlerine ibraz etmek zorunda olmayacaklar artık. Hekim raporu, işverenlere ‘eAU’ yöntemiyle elektronik yoldan iletilecek. Muayenehaneler, hekim raporlarını önümüzdeki yıldan itibaren doğrudan elektronik yoldan sağlık sigortasına iletecek. Sigortaya iletilen hekim raporunda, sigortalının kimlik bilgilerinin ve hekimin adının dışında, örneğin hastalığına ilişkin teşhis ve tanı gibi kişiye özel bilgiler yer almayacak. Özel hekimler, yurt dışında çalışan hekimler, rehabilitasyon amaçlı sağlık kuruluşları, fizyoterapistler ve psikoterapistler ise şimdilik bu uygulamanın dışında tutuluyor. 

ÖZEL SİGORTALILAR NE OLACAK?

Mevcut uygulamaya göre, işverenlerin hastalık nedeniyle işe gidemedikleri zaman, en geç dördüncü günde işverenlerine hekim raporu ibraz etmeleri gerekiyor. Özel sağlık sigortalıların da otomatik rapor iletme uygulamasına dahil olması için yasal düzenleme gerekiyor. Hekim raporları yeni yıldan itibaren muayenehaneler tarafından sağlık sigortası tarafından elektronik yoldan iletilse bile sigortalı çalışanlar, rahatsız olduklarında en kısa zamanında aile hekimlerine gitmek ve muayene olmakla, ayrıca derhal işverenlerine bilgi vermekle yükümlüler. Bürokrasiyi azaltmak amacıyla yürürlüğe konulacak bu yeni uygulamaya rağmen, uzmanlar, sigortalıların sarı renkli hekim raporunu kendi dosyalarında arşivlemelerini ve gerektiğinde rahatsızlığının kanıtlamak amacıyla tanzim ettirmelerini tavsiye ediyorlar.

BAKMADAN GEÇME!