Müziğim insanlara umut olsun

Güncelleme Tarihi:

Müziğim insanlara umut olsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2024 10:08

Yeni yılın ilk akşamı dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, müzisyen Cem Adrian’la birlikte Almanya’nın başkenti Berlin’de ‘Komische Oper Berlin’in (Berlin Komik Opera) tadilat nedeniyle geçici olarak kullandığı Schiller Tiyatrosu’nda müzikseverlere unutulmaz bir akşam yaşattı.

Haberin Devamı

Müziğim insanlara umut olsun
KOMISCHE Oper Berlin orkestrası eşliğinde gerçekleşen ‘Yeni Yıl Konseri’ gerçekten izlemeye değerdi. Orkestra şefi James Gaffigan ve ekibi de piyanonun başında kendinden geçen Fazıl Say da kendi bestelerinin de bulunduğu parçaları farklı oktavlarda seslendirdiği muhteşem yorumuyla Cem Adrian da izleyicileri adeta büyülediler.
Ama İsviçre’deki müzikseverler Berlin’dekiler kadar şanslı değildi.
Fazıl Say’ın geçen yılki programında, 23 Ekim’de Zürih’te, 24 Ekim’de Bern’de, 25 Ekim’de Cenevre’de ve 26 Ekim’de Luzern’de Birmingham Orkestrası ile beraber sahneye çıkıp konser vermek vardı.
Ama bu konserler iptal edildi.
Gerekçe?
Fazıl Say’ın İsrail’in Gazze’de giriştiği katliamı kınayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu savaşın sona erdirilmesine dönük çabalarını içeren sosyal medyadaki paylaşımları.

Haberin Devamı

KATLİAMA KARŞI ÇIKTI
7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’de aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 1200’e yakın kişiyi öldürmesinin ardından İsrail’in Gazze’ye bomba ve kurşun yağdırarak, küçük-büyük, bebek-çocuk, kadın-erkek demeden, suçsuz ve günahsız 20 binden fazla insanı yaşamdan etmesine sağduyulu herkes gibi Fazıl Say da tepki gösterdi.
Piyanoların ‘çılgın çocuğu-insanı’ Fazıl Say, sosyal medya hesabından “Netanyahu siyasetinin bu dünyada yeri olmamalı. Savaş, terör, vahşet, katliam... Bu siyasetin bu dünyada hiçbir yeri yoktur, olmayacaktır. İnsanlara, yaşama hakkı ve eşit haklar vermeyen her siyaset ‘ölüm kültürü’ vahşetini yaratandır. İsrail halkı aylarca bu berbat siyaseti protesto ettiler. Bizzat şahidim. Şunu da eklemek isterim, hatta tüm eleştiri oklarını almayı göze alarak; Erdoğan şu ana kadar barış için dünya üzerinde en iyi, en doğru açıklamaları yapan liderdir. Rusya-Ukrayna savaşında da bu bence böyleydi” paylaşımında bulundu.
İsrail ordusunun Gazze’deki El-Ehli Baptist hastanesine giriştiği saldırıda yüzlerce kişi hayatını kaybederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum” çağrısına Fazıl Say da sahip çıktı.
Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aynı fikirde olduğunu sosyal medya hesabından paylaşarak, “Teşekkürler bu sağduyulu açıklama için. Tüm insanlar bu savaşı durdurmak için bir şeyler yapmalı. Netanyahu savaş suçu, soykırım, katliamlar suçundan yargılanmalıdır. Filistinlilere özgürlük. İnsanlık için. Yeter artık bu vahşet! Hastane bombalamak ne demek? Tüm dünya barış için bu çağrıya kulak vermeli!” çağrısında bulundu.

Müziğim insanlara umut olsun

Haberin Devamı

‘GÜVENİM SARSILDI’
İşte Fazıl Say’ın İsviçre konserleri bu paylaşımları yüzünden iptal edildi.
Tabii Fazıl Say sessiz kalmadı.
Yine sosyal medya hesabından “Ben barıştan yanayım. Tüm açıklamalarım da barış içindi. Ve her zaman iyiden, uzlaşıdan, güzel bir geleceğin beraber yaratılmasından yana oldum... Ben barıştan ve insanlıktan yanayım. Müziğimi de insanlara umut olmak için yapan biriyim” paylaşımında bulundu.
Tabii, “Ben Avrupa’da ifade özgürlüğüne güven duyulur, karanlık ve anlayışsızlık yaşanmaz diye bilirdim. Bu rahatsız edici olay babında güvenim oldukça sarsıldı. Bunu belirtmek isterim” demeyi de ihmal etmedi.
Fazıl Say, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’ya 17 Ekim 2023’te yaptığı resmi ziyaretin ardından Alman tarafın “İsrail’in kendini savunma hakkı bulunduğu” yaklaşımıyla ilgili olarak da “Bu mu İsrail’in kendini savunması? Her gün devam? Savunmak bu mu? Anlamak isterim; Bu Filistinli ölen çocuklar ne ifade ediyor sizin için? Yıllarca, Almanya’da yaşadım, çalıştım, bir sanatçı olarak kültürleri buluşturan köprüler kurmak için çok eser yaptım, Almanya’da öğrenim gördüm, çok şey öğrendim Alman kültüründen. Almanya’yı bu kadar kendiyle çelişkide bulan, bu kadar insan haklarına duyarsız bir noktaya varmış bir siyaset güderken bulan bir tek ben değilimdir herhalde?” paylaşımında da bulundu.

Haberin Devamı

EN GÜZEL CEVABI VERDİLER
Tabii bu yaklaşımı Almanya’da bazı politikacıların ve gazetelerin işine gelmedi.
Hatta ‘Komische Oper Berlin’ yönetimine “Siz gerçekten bu açıklamalarından sonra Fazıl Say’ın konserine izin verecek misiniz?” diye soranlar bile oldu.
Opera yönetimi, “Fazıl Say geçmişte olduğu gibi bugün de hep barıştan ve uzlaşıdan yanadır. Kültürler arasında özgürlükçü ve barış sever bir köprü kurucusudur. Böyle şahane bir sanatçıyı Berlin Komik Opera’da ağırlamaktan, izlemekten memnuniyet duyarız” açıklamasında bulundu.
Ve Berlin’de sanata, müziğe siyaset bulaştırılmasına izin verilmedi.
Ve Fazıl Say’ın müziğini insanlara umut olmak için yaptığını kanıtlamasına izin verildi.
Ve Fazıl Say, müzisyen Cem Adrian ile salonu tıklım tıklım dolduran seyirciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.
İsviçre’de değil ama Berlin’de kazanan müzik oldu, müzikseverler oldu...
Kültür ve sanat oldu...
Sağduyu oldu...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!