"Müslümanların olmadığı yerde ırkçılık daha fazla"

Güncelleme Tarihi:

Müslümanların olmadığı yerde ırkçılık daha fazla
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 13:15

AABF’nin 25’inci kuruluş yıldönümünde konuşan Sol Parti Grup Başkanı Gysi, “Almanya’da Müslümanların yaşamadığı bölgelerde ırkçılık daha fazla. Müslümanların olduğu yerlerde ise ırkçılık yok gibi” dedi.

Haberin Devamı

Almanya’da 1989 yılında kurulan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) 25’inci kuruluş yıl dönümünü bir yıl gecikmeli olarak önceki gün Berlin’de kutladı. Berlin Belediye Sarayı’nda yapılan kutlamaya Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, Yeşiller milletvekili Volker Beck, SPD miletvekilleri Cansel Kızıltepe, Metin Hakverdi ve CDU milletvekili Cemile Giousouf ile Sol Parti Berlin milletvekili Hakan Taş ve Yeşiller Berlin milletvekili Turgut Altuğ da katıldı. AABF Başkanı Hüseyin Mat’ın ev sahipliğindeki kutlamada Federal Meclis’te gurubu bulunan dört partinin temsilcileri birer konuşma yaptı.

Müslümanların olmadığı yerde ırkçılık daha fazla


‘ÖNCÜ KÜLTÜR’E ELEŞTİRİ

Konuşmacılar, Almanya’daki Alevi toplumunun inanç özgürlüğünün hem Türkiye’de hem de Almanya’da savunulması görüşünde birleşti. Konuşmalarda, Alevilerin Almanya’da uyum politikalarını destekledikleri ve anayasal kurumları bağlı olduklarının altı çizildi. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Gysi ise inanların ve inanmayanların hak ve hukukunun korunması gerektiğini belirttiği konuşmasında, PEGIDA hareketini ve Almanya’da bir dönem tartışılan ‘öncü kültür’ü eleştirdi. Gysi, “Almanya’da Müslümanların yoğun olduğu yerlerde ırkçıların sayısı ve etkisi çok az. Müslümanların olmadığı bölgelerde ise ırkçılık daha yüksek. Hem Almanya’da hem Türkiye’de ve hem de tüm dünyada inanca yönelik hoşgörünün desteklenmesi gerekir. Özellikle de inanmayanlara karşı” dedi.

DEMOKRASİYLE TANIŞTIK

AABF İkinci Başkanı Aziz Aslandemir de Alevilerin Türkiye’de yüz yıllarca baskı gördüklerini, kendi kurum ve inanç merkezlerini kuramadıklarına söyledi. “Aleviler Almanya’da özgürlük ve demokrasiyle tanıştı. Kendi kurum ve kurumlarını kurdu. Kimliklerini keşfetti. AABF’nin Aleviler için Almanya’da yaptığı bir çok başarılı çalışmalar var. Ancak en önemli çalışması Alevilerin kimliklerine sahip çıkmasını başarması ve onları buluşturmasıdır” dedi. Kutlama sırasında Alevi örgütlenmesini anlatan bir de kısa film gösterildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!