Mohaç’taki otağı aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Mohaç’taki otağı aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2018 11:41

Macar bilim insanları Zigetvar’dan sonra şimdi de Mohaç’ta Kanuni Sultan Süleyman’ın izini sürüyor

Haberin Devamı

KANUNİ Sultan Süleyman’ın 1566’da Macaristan’ın Zigetvar kalesi önlerinde, Osmanlı ordusunun kazanacağı zafere birkaç gün kala hayatını yitirmesinin ardından, Sultan’ın kalbi ve iç organları orada gömülmüş ve cenazesi defnedilmek üzere İstanbul’a götürülmüştü.
Kanuni’nin Zigetvar’daki mezarı ise daha sonra Müslümanların ziyaret ettikleri bir türbeye dönüşmüştü.
Osmanlının 150 yıl hüküm sürdüğü Macar topraklarını terk etmesinin adından türbe yıkılmış ve hatta aradan geçen yüzyıllarda izi bile tamamen kaybolmuştu.
Geçen yıllarda uzun ve kapsamlı bir araştırma süreci sonunda Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar’daki türbesinin yerini bulan, hatta bu türbe etrafında o yıllarda küçük bir Osmanlı kasabası oluştuğunu da kanıtlayan profesör Norbert Pap ve ekibi şimdi de Mohaç’ta araştırmalara başladılar.

Haberin Devamı

KANUNİ’NİN OTAĞI NEREDEYDİ?
Yapılan araştırmalar Mohaç’ta yüzyıllardır ‘Türk Tepesi’ olarak anılan küçük bir tepenin padişah otağının kurulduğu tepe olabileceğini ortaya koyuyor.
Tarihi kayıtlarda, 1555’de Alman seyyah Hans Dernschwam, 1473’de Stephan Gerlach, 1926’da Athanasio Geırgiceo, 1640’da Osmanlı tarihçisi, Macar topraklarında doğup yaşayan İbrahim Peçevi ve 1663’de Evliya Çelebi Mohaç’daki Kanuni Sultan Süleyman’ın otağının kurulduğu bir tepeden bahsediyorlar.
Tarihçiler Mohaç savaşı esnasında bu otağın bulunduğu tepede daha sonra oluşturulan bir anıtın insanların ziyaret ettiği, dua ettiği ve zaferi simgeleyen bir mekân haline geldiğini kayıtlara alıyorlar.
Ancak pek çok tarihçi tarafından bahsedilen bu anıt, Macarların Avusturya yardımıyla Osmanlıyı topraklarından çıkarmasının ardından yıkılıyor, ve 1688 yılından bu yana geçen üç yüz elli yıla yakın sürede Mohaç’daki bu anıtın hiçbir izi kalmıyor.

Mohaç’taki otağı aranıyor

OTAĞ KURULACAK KADAR BÜYÜK DEĞİL
Porfesör Norbert Pap, tarih kayıtlarındaki tüm izlerin, bugün çevre halkı tarafından da ‘Türk Tepesi’ olarak anılan tepeyi işaret ettiğini söylüyor.
Mohaç meydanında insan eliyle kurulduğu belli olan, ancak Osmanlı’dan çok daha önce Romalılar döneminde üzerinde bir gözetleme kulesi inşa edilmek için oluşturulan bu tepe araştırma ekibinin yöneticisine üzerinde bir Otağ kurulamayacak kadar küçük bir alan.

Haberin Devamı

OSMANLI MEZARLARI DA ARANIYOR
Profesör, tepenin Kanuni tarafından savaşı izlemek ve belki de namaz kılmak için kullanıldığı kanısında. Sonraları bu tepenin kutsal bir alan haline gelmesinin nedeninin de bu olduğunu düşünüyor.
Sorularımızı yanıtlayan genç profesör “Henüz işin çok başındayız” diyor:
“Araştırmalarımız öncelikle ‘Hünkar Tepesi’nin tam olarak nerede olduğunu ortaya çıkarmaya yönelik. Ancak iş bununla bitmiyor. Savaşta hayatını kaybeden Osmanlı askerlerinin artık kaybolan mezarlarını da bulacağız.”

BAKMADAN GEÇME!