‘Mikrokozmosun Haritacısı’na Otto Hahn Madalyası

Güncelleme Tarihi:

‘Mikrokozmosun Haritacısı’na Otto Hahn Madalyası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2021 12:13

Almanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl ortasından itibaren Max-Planck Enstitüsü’nün (MPG/Bilimsel Araştırmalara Destek İçin Max-Planck Birliği Derneği) Başkan Yardımcısı olan Blaum’a madalya ve beratı, Frankfurt’ta, St. Paul Klisesi’nde (Paulskirche) törenle takdim edildi. ‘Mikrokozmosun haritacısı’ olarak bilinen Baum’a övgü konuşması (laudasyo) Heidelberg Üniversitesi’nden nükleer fizikçi Prof. Dr. Johanna Stachel tarafından yapıldı. Alman Fizikçiler Birliği (DPG) ve Alman Kimyacılar Birliği (GDCh) tarafından fizik, kimya ve uygulamalı mühendislik bilimleri alanında üstün bilimsel çalışmaları onore etmek amacıyla verilen Max-Planck Ödülü, madalya ve beratla birlikte verilen 50 bin eurodan oluşuyor. Genç yaşına rağmen tüm dünyada ‘hassas fizik’ ve ‘ölçüm teknikleri’ alanında en üretken ve çalışmaları en fazla kaynak gösterilen bilim insanları arasında yer alan Blaum, Max-Planck Enstitüsü’nün Heidelberg’deki Çekirdek Fiziği Enstitüsü’nün direktörlüğünü de yürütüyor ve Heidelberg Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.

‘Mikrokozmosun Haritacısı’na Otto Hahn Madalyası

Klaus Blaum’a ödülü Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Bilim Encümeni Ina Hartwig tarafından verildi.

Haberin Devamı

CERN’DE DE ÇALIŞMIŞTI
Evrenin başlangıcı olarak kabul edilen büyük patlamanın ardından günümüzdeki maddelerin oluşumunu anlama gayreti sarf eden, ‘madde-antimadde asimetrisi’ alanında çalışan, üniversite öğretim üyesi olarak elde ettiği sonuçları akademik dünyaya aktarmaya özen gösteren Prof. Blaum’un çalışmaları, meslektaşları tarafından ‘egzotik (yabancıl) parçacıklar ve durumlar araştırmaları’ olarak tanımlanıyor. Blaum’un çalışmalarında elde ettiği bulguların kimyasal araştırmalara da önemli katkıları olduğu belirtiliyor. Parlak fikirleri ve olağanüstü yetkinlik gerektiren deneyleriyle çekirdek ve hızlandırıcı fiziği alanlarında iddialı yeni teknikler geliştiren Blaum, bir dönem de CERN’de (Avrupa Parçacık Fiziği Araştırma Merkezi) çalışmıştı.

Haberin Devamı

‘Mikrokozmosun Haritacısı’na Otto Hahn Madalyası
Adına ödül verilen Otto Hahn (1879-1968), Almanya’da radyoaktivite ve nükleer fizik alanındaki çalışmaların öncülerinden. Frankfurt doğumlu olan, 1944 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Otto Hahn, Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombasının atılmasının ardından büyük devletler tarafından sürdürülen nükleer silahlanma yarışının önde gelen muhalifleri arasında yer aldı. Otto Hahn’ın adını taşıyan ödül, iki yılda bir, doğduğu şehir olan Frankfurt’ta, Almanya’da saygın ödüller ve demokrasiyle ilgili önemli toplantılar için kullanılan Paulskirche’de düzenlenen törenle veriliyor. Frankfurt’ta Otto Hahn’ın doğduğu evin bulunduğu alanda, bilim insanının bir büstü de bulunuyor. Büstün altında yer alan açıklamalardan birinde Nobel ödüllü fizikçinin, uranyum elementinin önemli ölçüde küçük olan baryum ve kripton elementlerine ayrılmasını temsil eden ‘92 Uran + Neutron = 56 Barium + 36 Krypton’ şeklindeki ünlü formülü de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!