Merkel, Wagner operası üzerine podcast kaydetti

Güncelleme Tarihi:

Merkel, Wagner operası üzerine podcast kaydetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2022 12:39

Almanya’da 16 yıllık başbakanlık döneminden sonra aktif siyaseti bırakan Angela Merkel, emekliliğin tadını çıkarıyor. Başbakan olarak yoğun günlük programı içinde hobilerine fazla zaman ayıramayan Merkel, emekliliğinde hobilerini gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

OPERA hayranı olan ve başbakanlığında Bayreuth festivalinin düzenli izleyicileri arasında yer alan Merkel, Richard Wagner operası üzerine bir podcast kaydetti. Noel öncesinde SWR medya kurumunun polisiye hikâyelerinin ele alındığı ‘Cinayetten mi bahsediyoruz?’ podcast serisinin konuğu olan Merkel, eski hâkim Thomas Fischer ve moderatör Holger Schmidt ile birlikte Richard Wagner’in ‘Nibelung’un Yüzüğü’ adlı devasa operasındaki cinayetler hakkında yorumlar yaptı. Merkel, podcast’e yaptığı konuşmada, “Eskiden en azından çok çok nadiren yapabildiğim formatları artık yapabiliyorum” derken, tamamen farklı bir yöne gitmeyi denemek istediğini söyledi ve “Bu benim yeni keşfettiğim özgürlüğümün bir parçası” dedi. Wagner hayranı olduğu bilinen Merkel, son olarak Berlin Devlet Operası Ünter’den Linden’de Christian Thielemann’ın yönettiği ‘Ring’ operasını izledi.
‘SİYASET YAPMAYI BIRAKMALISINIZ’
Merkel, podcast söyleşisinde, Wagner’in operalarını izlerken ciddi bir konsantrasyon gerektiğini belirtti, ancak aktif görevde olduğu dönemde bunun zor olduğunu kaydetti. Merkel, “Günlük siyasi yaşamınızdaki bir toplantıdan çıkıp Walküre gösterisine giderseniz, ilk perdeyi telaşlı bir tempoyla atlatır, ikinci perdede hafifçe uyuklar ve üçüncü perdede tamamen orada olursunuz. Her zaman aynı konsantrasyonu gösteremezsiniz” dedi. Merkel, Wagnerin ‘Ring-Halka’ operasında, ‘aile yaşamı ve siyasi çalışmalarla benzerlikler gördüğünü’ ifade ederken, “Sonuçta, insan gücü ve zayıflıkları açısından dünyada bulduğunuz her şey sahnede ele alınıyor” dedi. Merkel, siyasette zaman zaman yara alındığını belirtti ve 2002 yılında başbakanlık yarışında o zamanki CSU lideri Edmund Stoiber’e karşı kaybetmesinin kendisi için ‘hiç de kolay bir durum olmadığını’ kaydetti. Ancak Merkel, “İyi siyaset, siyaset yapan kişinin, ben de kendim için bunu yapmaya çalıştım, kendi acılarının kendisini sürüklemesine izin vermemesi, onlarla başa çıkması ve sonra yeniden başlayabilmesi gerçeğinden kaynaklanır” dedi. Merkel, genç siyasetçilere de tavsiye niteliğinde bir konuşma yaparak, “Eğer intikam ya da misillemeden bu kadar etkileniyorsanız ve bunu aklınızdan çıkaramıyorsanız, o zaman siyaset yapmayı bırakmalısınız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!