Merkel’in partisi ithal imama karşı

Güncelleme Tarihi:

Merkel’in partisi ithal imama karşı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2015 00:01

Almanya Başbakanı Merkel’in partisi CDU, yurt dışından ithal imam istemiyor. Gerekçe ise şöyle: “Dışarıdan gelen imamlar burdaki hayata yabancı ve Almanca bilmiyor...”

Haberin Devamı

Almanya’da 4 milyon civarında Müslüman yaşıyor. Bunun 2.7 milyonu Türkiye kökenli. Ülke genelinde 2 bin civarında cami var ve 2 bin kadar

Merkel’in partisi ithal imama karşı
imam görev yapıyor... Camilerden 900’ü Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı...

2 bin imamın yüzde 90’ı Almanya dışından geliyor. Diyanet’e bağlı camilerde Türkiye’den gelen 650 imam görev yapıyor. Merkel’in partisi CDU içinde 50 civarında federal ve eyalet milletvekilinden oluşan CDU2017 grubu, imamların yurt dışından gelmesine karşı.

Berlin’de toplanan CDU2017 grubu ‘Almanya’daki İslam için Altı Tez’ kararı aldı. Bu altı tezin içinde, “Yurt dışından imam getirilmesin” kararı da bulunuyor. Kararda özetle şöyle denildi:
“Çok yaygın olan, yurtdışından tayin edilen ve maaşı yurt dışından ödenen ithal imamlar genellikle Almanca bilmiyor. Bu, iyi bir uyumun önünde önemli bir engel. Sadece Almanya’da Müslümanların günlük yaşamını tanıyanlar, bu yaşama uygun vaaz veya din bilgisi verebilir. Bu nedenle burada yaşayan ve çalışan Almanca dilli imamlara daha çok ihtiyacımız var. Doğal olarak camilerde Almanca konuşulması da gerekir. Almanca özellikle Almanya’da doğan Müslümanlara ulaşmak, onların kendilerine Almanca ulaşan radikallere katılımını önlemek açısından önemli.”

Merkel’in partisi ithal imama karşı


MİADINI DOLDURDU

Grubun üyelerinden CDU Parti Meclisi üyesi Jens Spahn, Türkiye’den gönderilen imamların Almanya’daki yaşama yabancı olduğunu söyledi. Spahn, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:
Seçim bölgem Münsterland’ta cami dernekleri var. Burada görevli imamlarla konuşmak istediğim zaman, tercüman gerekiyor. Bu, uyum ve herşeyden önce de çoğunluğu tek kelime bile anlamayan genç Müslümanlar için bir sorun. İmamların yurtdışından getirilmesi 1960’lı veya 1970’li yıllardan kalma. Şimdi bu model miadını doldurdu. Burada görev yapan imamın burada yaşayıp çalışması, Almanya’daki günlük yaşamı ve kültürü tanıması gerekir.”

Merkel’in partisi ithal imama karşı


DİYALOG GELİŞMELİ

CDU’dan Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi milletvekili Serap Güler, partisinin Müslümanlar arasında diyaloğu geliştirmek istediğini söyledi. “İslam Almanya’ya aittir” sözünün Müslümanlara da sorumluluk yüklediğini belirten Güler, ithal imama neden karşı olduğunu şöyle anlattı:
“Türkiye’den gelen imamlar yıllardır Almanya’da gerçekten iyi görev yaptı. Bu asla tartışma götürmez. Bizim istediğimiz, eğer İslam Almanya’nın bir parçasıysa, İslam’ın burada kurumsal olarak da yerleşmesi lazım. Nasıl din dersleri için burada öğretmen yetiştiriyorsak, imamların da burada yetişmesi gerekir. Bu gençlerimiz için çok önemli. Gençlerin sorunlarını yakından tanıyan, onlarla kolay iletişim kuran imamlar lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!