Makedonya'da sığınmacı sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Makedonyada sığınmacı sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2015 12:38

Göçmenlerin "koridor" olarak kullandığı Makedonya'daki kaçak göçmen sayısı her geçen gün yükseliyor.

Haberin Devamı

Daha iyi bir yaşam sürebilmek umuduyla özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden kaçarak yasa dışı yollardan AB ülkelerine ulaşmaya çalışan göçmenlerin "koridor" olarak kullandığı Makedonya'daki kaçak göçmen sayısı her geçen gün yükseliyor.

Kaçak göçmenlerin en yoğun olduğu sınıra yakın tren istasyonlarında bu kişilere yardım eden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ilk zamanlarda ülkeye günde 600 ila 700 kaçak göçmen girdiğini ancak bu sayının son dönemde 2 bine ulaştığını söyledi.

"Legis" adlı sivil toplum kuruluşu bünyesinde çalışan Aleksandra Davidovska yaptığı açıklamada, amaçlarının bu insanların gıda ve içme suyu gibi öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirterek, bunun yanı sıra nerede bulundukları, nereye gitmeleri gerektiği konusunda da yardım ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Makedonya'daki etnik ayrışmalara rağmen sığınmacılara yarım ederken farklı etnik kökenlerden insanların bir araya geldiğine işaret eden Davidovska, elinde bu kimselere yardım etme imkanı olanlara çağrıda bulundu.

Sığınmacılara yardım eden aktivistlerden Mare Boykovska da göçmenlere nerede oldukları konusunda yardım ettiklerini belirterek, "Trenden inen göçmenlere Sırbistan sınırında olduklarını söylüyoruz. Birçoğu nerede olduğunu bilmiyor. Onlara yiyecek ve içecek verip dinlenecek yer gösteriyoruz" diye konuştu.

Ülkede 72 saat kalabiliyorlar

Makedonya'daki iltica kanununda yapılan değişikliğe göre, geçici sığınma izni verilen kaçak göçmenler Makedonya'da 72 saat kalabiliyor ve bu süre içinde otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına izin veriliyor.

Ülkede sadece 72 saat kalabilmelerine izin verilse de Makedonya topraklarında hala 15 binin üzerinde kaçak göçmen bulunduğu tahmin ediliyor.

Hedef Avrupa

Önemli bir kısmı Suriyeli olan sığınmacılar ise amaçlarının Avrupa ülkelerine varmak olduğunu söylüyor. Suriyeli göçmenlerden Muhammed Esam, ülkesindeki durum çok kötü olduğundan daha iyi şartlara sahip olabilmek için Avrupa ülkelerinde ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ailesinin hala Suriye'de olduğunu söyleyen Majid Kabbani ise İzmir'den gemiyle Yunanistan'a geçtiklerini, daha sonra otobüs, tren, bisiklet ve yaya olarak yola devam ettiklerini aktardı. Yunanistan'a geçtikten sonra polis tarafından üç gün boyunca kalabilecekleri sığınma merkezlerine götürüldüklerini belirten Kabbani, Yunanistan'daki sığınma merkezlerinin durumunun çok kötü olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Kabbani, önce Yunanistan'dan Makedonya'ya geçtiklerini daha sonra da trenle Sırbistan sınırına ulaştıklarını, Makedonya'nın güneydoğusundaki Gevgeli'de bulunan tren garının kaçak göçmenlerle "dolup taştığını" söyledi.

Yüzlerce insanın parklarda uyuduğunu anlatan Kabbani, "Makedonyalı esnaf da durumumuzdan istifade ederek sattıkları mallar için yüksek fiyatlar belirliyor. Öte yandan, birçoğumuz trende ayakta yolculuk ediyoruz. Almanya, Hollanda, Avusturya gibi ülkelere gitmek istiyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!