Mahkeme o talebi reddetti: Ölmek için başka seçenekler var

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme o talebi reddetti: Ölmek için başka seçenekler var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2023 11:47

Almanya’da Federal İdare Mahkemesi, ölümcül hastaların hayatlarına son verebilmeleri için devletten ilaç alma hakkının bulunmadığına karar verdi. Mahkeme, kararında, intihar konusunda yasal yardım almak için artık başka ‘makul seçenekler’ olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İDARE Mahkemesi ‘Multipl Skleroz’ (MS) hastası olan Harald Mayer ve kanser hastası olan Hans-Jürgen Brennecke’nin açtığı davayı ele aldı. Her ikisi de resmi kurum olan Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Dairesi’ne (BfArM), ‘kendi kararlarıyla ölme temel haklarını’ gerekçe göstererek, ölümcül dozda sodyum pentobarbital ilacının serbest bırakılması için izin başvurusunda bulundu. Ancak BfArM, ikisinin de talebini geri çevirdi ve ilaçları teslim etmeyi reddetti. Kararın ardından iki hasta da mahkemede dava açtı. Bunun üzerine toplanan Federal İdare Mahkemesi’nin üçüncü senatosu, davacıların intihar konusunda devlet yardımı almaya hakları olmadığına karar verdi. Kararda, davacıların kendi kararlarıyla yaşamlarına son verme haklarının bulunduğu, ancak ölme isteğini gerçekleştirmek için başka seçenekler olduğu vurgulandı ve ötanazi kuruluşlarının yeniden çalışmasına izin verildiği belirtildi. Kararı değerlendiren sağlıkçılar bu tür ilaçların kötüye kullanım ve suistimal riskinin, ilacın verilmesinin yasaklanmasını haklı çıkardığını kaydetti.

Mahkeme o talebi reddetti: Ölmek için başka seçenekler var

Harald Mayer

Haberin Devamı

BAŞKA SEÇENEKLER VAR
Federal İdare Mahkemesi, Mart 2017’de benzer bir davada Narkotik Yasası’nın sadece tıbbi amaçlarla, yani hastalıkları tedavi etmek için serbest olduğu kararını vermişti. Ancak o zamanki kararda, istisnai durumlarda devletin ağır hastalara intihar için ilaç sağlamakla, yani satın almasına izni vermekle yükümlü olduğu belirtilmişti. Mahkemenin aldığı yeni kararla çelişen durum ortaya çıksa da hukukçular o dönemde ‘ölme isteğini gerçekleştirmek için başka makul seçeneklerin’ mevcut olmadığına dikkati çekti. 2017’deki karar alındığında Almanya’da ötanazi mümkün değildi ve hastalar İsviçre veya Hollanda’ya gitmek zorunda kalıyordu. Ancak bu süre içinde yasal düzenleme yapıldığı için artık devletin istisna da olsa ölümcül ilaç verme yükümlülüğü kalmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!