Mahkeme Kohl’le ilgili değerlendirmeye bile izin vermedi

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme Kohl’le ilgili değerlendirmeye bile izin vermedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2024 11:57

Almanya’nın eski Başbakanlarından Helmut Kohl’le ilgili bir kitaba yönelik hukuki bir ihtilaf daha karara bağlandı. Köln Yüksek Bölge Mahkemesi, ‘Miras- Kohl Protokolleri’ adlı kitapla ilgili uzun süredir devam eden ihtilafta, Kohl’ün dul eşi Maike Kohl-Richter’in bir kez daha lehine karar verdi ve kitabın başka bölümlerini de yasakladı. Kitabı, gazeteci ve tarihçi Heribert Schwan ile Tilman Jens birlikte kaleme aldı.

Haberin Devamı

KİTAP 2014 yılında yayımlandı ve yazar Schwan’ın Kohl’ün anıları için ‘hayalet yazar’ olarak Kohl ile yaptığı konuşmaları kaydettiği kasete dayanıyor. Ancak kitabın ana konusu CDU’nun bağış skandalı ve Kohl’ün seçilememesi olunca, yazar Schwan ve Kohl’ün arası açılmıştı. Schwan’ın çok satan kitabı, eski başbakanın diğer politikacılar hakkında bazıları olumsuz olan çok sayıda ifadeyi de içeriyordu. Buna Angela Merkel ve Prenses Diana ile ilgili görüşleri de dahildi. Kitap yayımlandıktan sonra dava açan ve konuyu mahkemeye taşıyan Kohl, tartışmalı bölümlerin yayımlanmamasını talep etti. Yüksek Bölge Mahkemesi daha önceki bir kararında bu bölümleri yasaklamıştı. Kohl, 2017 yılında Alman hukuk tarihinin en yüksek tazminatı olan 1 milyon Euro kazandı.

Haberin Devamı

YASAK BELİRLİ BÖLÜMLERİ KAPSIYOR
Kohl’ün dul eşi Maike Kohl-Richter, ölümünden sonra da hukuki ihtilafı sürdürdü. Yüksek Eyalet Mahkemesi, Schwan ve Kohl arasında hatırat projesindeki çalışmalarla bağlantılı olarak açık bir gizlilik anlaşması yapılmamış olmasına rağmen, ikisi arasında baştan belirlenmiş bir yasal ilişki olduğu sonucuna vardı. Bundan bir gizlilik yükümlülüğü çıkarılabileceğini belirten mahkeme ayrıca, yazarın bu nedenle basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğüne başvuramayacağını açıkladı. Önceki gün görülen temyiz davasında mahkeme, Helmut Kohl ile yazar Heribert Schwan arasındaki bu gizlilik yükümlülüğüne atıfta bulundu. Mahkeme, bu gizlilik yükümlüğünün sadece Kohl tarafından yapılan herhangi bir açıklamanın yayımlanmasıyla ilgili olmadığını, aynı zamanda daha önce Kohl için ‘hayalet yazar’ olarak çalışan yazar tarafından yapılan değerlendirmeleri de kapsadığını belirtti. Helmut Kohl’ün oğlu Walter gibi bazı tanıklar önceki mahkeme sürecinde Kohl’ün Schwan ile yazılı bir gizlilik anlaşması imzalamadığını belirtmişlerdi. Ancak mahkeme, buna rağmen kabul edilemez bulunan bazı bölümlerin yayımlanmasını ve dağıtılmasını yasakladı. Yasak, kitabın sadece belli bölümlerini kapsıyor.

‘AKIL ALMAZ BİR KARAR’
Gazetecilik açısından bunun ‘akıl almaz’ bir karar olduğunu belirterek kararı eleştiren Heribert Schwan, artık Helmut Kohl’ün herhangi bir açıklamasını içermeyen, daha ziyade onun hakkında değerlendirmeler içeren metinlerin bile yasaklandığını söyledi. Bunlar arasında Kohl ile yapılan görüşmelerin nasıl geçtiğine dair açıklamalar ve ayrılığın neden gerçekleştiğine dair yargılar da yer alıyor. Schwan, bundan Kohl’ün ikinci eşi Maike Kohl-Richter’i sorumlu tuttu. Kitabı yayımlayan yayın grubu Penguin Random House, mahkemenin kararını ‘tamamen anlaşılmaz’ olarak nitelendirdi. Hukuk departmanı başkanı Rainer Dresen, “Oldukça maceracı bir hukuki yapı” diye bahsetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!