Mahkeme işkenceci anneyi affetmedi

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme işkenceci anneyi affetmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 12:27

Avusturya’da bir annenin 12 yaşındaki oğluna yaptığı işkence ülkeyi ayağa kaldırmıştı. Mahkeme, o anneye ve arkadaşına acımadı. 33 yaşındaki anneye 20, ona yardım eden 40 yaşındaki arkadaşına ise 14 yıl hapis cezası verdi.

Haberin Devamı

AŞAĞI Avusturya’da 33 yaşındaki bir annenin 12 yaşındaki oğluna yaptığı işkence tüm toplumu şoke etmişti. Günlerdir tartışma konusu olan ve mahkemeye taşınan olayda herkesin içini rahatlatan karar çıktı. Krems Bölge Mahkemesi’nde görülen davanın son gününde jüri, anneyi suçlu buldu. 33 yaşındaki kadın, küçüklere, gençlere veya savunmasız kişilere işkence yapmak veya ihmal etmek ve hürriyetten yoksun bırakmak ve cinayete teşebbüs suçlarından 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti anneye yardım eden 40 yaşındaki kadın arkadaşına da acımadı. Kadının, çocuğa kötü muamelede bulunması için anneye emir verdiğinin kanıtlandığına hükmeden jüri, şiddeti devam ettirmek, körüklemek, kışkırtmak ve yardım ve yataklıktan 14 yıl hapis cezası verdi. Anne ve arkadaşı ayrıca çocuğa toplamda 80 bin Euro da tazminat ödeyecek. Mahkeme kararına göre iki kadın da terapi merkezine yerleştirecek. Ancak kadınların kararı temyiz hakkı bulunuyor.

Haberin Devamı

BİLİRKİŞİ: TEKRAR YAPABİLİRLER
Duruşma boyunca davayı takip eden sekiz jüri üyesi, karara varmadan önce yaklaşık yedi saat müzakere etti. İstismara uğradığı açıkça belli olan çocuğun fotoğraflarını tek tek inceledi. Fotoğraflarda, çürükler, darbe izleri ve çizikler görülürken, çocuğun aylar içinde büyük ölçüde zayıfladığı dikkati çekti. Yargıç, cezaların seviyesinin, sanıkların eylemleriyle neredeyse bir hayatı yok etmiş olmalarından kaynaklandığını söyledi. Hâkim, psikolojik açıdan mağdur çocuğun ‘her hâlükârda tamamen mahvolduğunu’ belirtti. Duruşmada görüş belirten bilirkişi ise annenin ‘ciddi ve kalıcı bir zihinsel bozukluğu’ olduğunu söyledi. ‘Uzun bir süre boyunca korkunç suçlar’ işlendiğine dikkati çeken uzman, kadının öngörülebilir gelecekte tekrar ciddi bedensel zarar suçu işlemesinin muhtemel olduğunu ifade etti. Bilirkişi, suç ortağının da benzer şekilde tehlikeli olduğu yönünde rapor verdi.
Duruşmanın ilk gününde gözyaşlarına boğulan anne, karar gününde de pişmanlık gösterdi ve çok üzgün olduğunu söyledi. Anne, işlerin bu noktaya nasıl geldiğini bilmediğini ifade ederken, 40 yaşındaki diğer sanığın avukatı ise müvekkilinin çocuğunun çektiği acının boyutunu fark etmediğini söyledi.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?
İddianameye göre, 33 yaşındaki kadın, oğluna aylarca yemek vermedi, bağlayıp dövdü, ağzını tıkadıktan sonra üzerine soğuk su döktü, zaman zaman da küçük bir köpek çantasına kilitledi, kış ayında soğuk suyla ıslattıktan sonra açık bırakılan pencere önünde ıslak kıyafetler ve saçlarla saatlerce bekletti. Mahkemede gözyaşları içinde sorulara cevap veren anne, oğlunu terbiye etmek istediğini, okulda ve özel hayatında uslu bir çocuğa sahip olmak istediğini söyledi. Anne, 22 Kasım 2022’de, kendini çok zor ifade edebilen ve tamamen güçsüz durumdaki çocuğunun videosunu da çekti. Çocuğun çektiği işkence Kasım 2022’nin sonunda bir sosyal hizmet görevlisinin müdahalesi sayesinde son buldu ve çocuk ölmekten son anda kurtarıldı. Olay ortaya çıktığında 1.65 metre boyundaki çocuğun 40 kilo kaybettiği ifade edildi. O dönem 12 yaşında olan çocuğun yoğun bakımda tedavi gördüğü ve bugün fiziksel olarak iyileştiği belirtilirken, avukatı ise “Psikolojik sonuçları yıllarca onunla birlikte kalacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!