‘Macaristan bizi kovdu’

Güncelleme Tarihi:

‘Macaristan bizi kovdu’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2018 13:28

Macar asıllı Amerikalı iş adamı George Soros’un finanse ettiği Macaristan’daki Orta Avrupa Üniversitesi (CEU) Viyana’ya taşınma kararı aldı.

Haberin Devamı

Macarİstan’DA yapılan bir kanun değişikliği nedeniyle CEU, 1 Ocak 2019’dan itibaren yeni öğrenci kabul edemeyeceğini tüm eğitim programlarına Eylül 2019’dan itibaren Viyana’da devam edeceğini duyurdu.
CEU’dan yapılan açıklamada, “Macaristan kanunlarına uymak için CEU son 20 ayda her şeyi yaptı. ABD’de de yüksek öğretim programı başlattık ve ABD’li kurumlar bunu kabul etti. Macar yetkililer, New York ve CEU arasında bir yıldan fazla süre önce imzalanan anlaşmayı imzalamayacaklarını açıkladı” denildi.

‘Macaristan bizi kovdu’

AB VE MACARİSTAN İÇİN KARA BİR GÜN
CEU Rektörü Michael Ignatieff, kararla ilgili “CEU’yu kovdular. Bunun bir benzeri daha yok. Bir Amerikalı kurum, NATO müttefiki bir ülkeden kovuluyor. Bir Avrupa kurumunu AB üyesi bir ülkeden kovuyorlar. Bugün hem Avrupa hem de Macaristan için kara bir gün. Hükümet kendi vatandaşlarına, CEU’da çalışan, eğitim gören öğrencilere ve CEU’nun binlerce eski öğrencisi ve ailesine karşı adaletsizce davrandı” dedi. Ignatieff ayrıca, CEU’nun akreditasyon programlarının Avusturyalı yetkililerce kabul edildiğini, üniversitesinin yeni öğrencilerini Eylül 2019’dan itibaren Viyana’da kabul edeceğini ama daha önce başlayan eğitimlerini Budapeşte’de tamamlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

KRİZ NASIL BAŞLADI
* Mülteci ve göçmen karşıtı tutumuyla bilinen Macaristan hükümeti, Soros’u, bir milyon sığınmacıyı Avrupa’ya taşımaya çalışmakla suçluyor.
* Macar hükümeti, geçen aylarda ülke genelinde Soros karşıtı kampanya başlatmıştı.
* Macaristan Ulusal Meclisindeki kanuna göre, yabancı üniversitelerin ülkede faaliyet gösterebilmesi için söz konusu üniversitenin bağlı olduğu ülke ile Macaristan hükümeti arasında anlaşma imzalanmasını gerekiyor.
* CEU, hükümetin şartlarını yerine getirmesine rağmen Macar tarafı üniversiteyle anlaşmaya yanaşmıyor. Bu durum, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın üniversiteyi kapatmak istediği yönünde yorumlanıyor.
* Soros, Başbakan Orban’a da burs vermişti.
* Orban, söz konusu burs ile 1989’da Oxford Üniversitesi Pembroke College’de İngiliz Liberal Felsefe Tarihi öğrenimi görmüştü.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!