Maassen, istihbarattan şikâyetçi oldu

Güncelleme Tarihi:

Maassen, istihbarattan şikâyetçi oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2024 10:50

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin (BfV) eski Başkanı Hans-Georg Maassen, ‘X’ hesabından yaptığı paylaşımda, Köln İdare Mahkemesi’ne eski kurumuna karşı yasal işlem başlattığını söyledi.

Haberin Devamı

BfV’nin, Maassen’le ilgili verileri aşırı sağcılık alanında kurumun bilgi sistemine kaydettiği ocak ayı sonunda ortaya çıkmıştı. Maassen, dpa’ya yaptığı açıklamada Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’i iç istihbarat servisini ‘hükümet karşıtlarını izlemek için’ kullanmakla suçladı. Maassen, “Hükümet karşıtları anayasanın düşmanı değildir. Bakan bunu yaparak resmi görevlerini ciddi şekilde ihlal ediyor ve liberal demokrasiye zarar veriyor” dedi. Maassen, Faeser’in İçişleri Bakanı olarak ‘kabul edilemez’ biri olduğunu ve ‘derhal görevden alınması’ gerektiğini söyledi.

HUKUKA VE ANAYASAYA AYKIRI DAVRANIYOR
Maassen’in şikâyet dilekçesi 40 sayfa ve 165 sayfalık eklerden oluşuyor. Dilekçede, “Davalı/muhatap (istihbarat) tarafından bir gözlem nesnesi olarak kategorize edilmesine veya şu anda bu şekilde muamele görmesine” itiraz ediliyor. Maassen, Anayasayı Koruma Dairesi’nin kendisiyle ilgili bilgi, kişisel veri, mesaj ve belgeleri toplayıp, analiz etmekten ve bunları saklamaktan derhal vazgeçmesini istedi. Aynı zamanda hukukçu olan ve istihbarat başkanlığı öncesinde uzun yıllar İçişleri Bakanlığı’nda daire başkanı olarak da görev alan Maassen, istihbaratı hukuka ve anayasaya aykırı davranmakla suçladı.

Haberin Devamı

YASAL DAYANAK TEŞKİL ETMİYOR
Maassen dava dilekçesinde, istihbaratın kendini gözlem altında tutmasını, aşırı sağcı bir kişinin bir mektupta kendisinden bahsetmesine dayandırdığını, yine aynı şekilde başka bir kişinin de kendisine ait videoları Facebook’ta paylaştığını, istihbaratın da bunu gerekçe gösterdiğini belirtti. Ancak Maassen, başvurusunda anayasal koruma açısından üçüncü tarafların bu tür eylemlerinin konu dışı olduğunu vurguladı. Bunların Maassen’i bir birey olarak izlemek ya da kategorize etmek için yasal bir dayanak teşkil etmediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!