Le Pen aranan kadın oldu

Güncelleme Tarihi:

Le Pen aranan kadın oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2023 09:46

Fransa’da akaryakıt fiyatlarındaki artışı protesto etmek için halk 17 Kasım 2018’de Paris’te sokaklara döküldü. Sonradan ‘Mouvement des gilets jaunes’ (Sarı yelekliler hareketi) olarak nitelendirilen bu ilk gösteriye 300 bine yakın kişi katıldı. Kısa bir süre içinde gösteriler, kırsal kesimler de dahil, ülkenin her yanına yayıldı. Üzerlerine dikkat çekmek için sarı yelek (Gilet jaune) giyen protestocular, akaryakıt vergilerinin düşürülmesini, emekli aylıklarının artırılmasını, asgari saat ücretinin yükseltilmesini talep ettiler.

Haberin Devamı

Le Pen aranan kadın oldu
YENİ okullar ve hastaneler açılmasını, özelleştirilen enerji şirketlerinin yeniden devletleştirilmesini ve göçmen kökenlilerin uyum sağlamalarına ağırlık verilmesini istediler.
Ve gösteriler sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron adeta topa tutuldu.
“Macron istifa” sesleri hiç dinmedi.
Pandemi döneminde katılımcı sayısında düşüş olsa da ‘Sarı yelekliler’ her cumartesi günü “Macron istemese de işçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için biz buradayız” sloganıyla protesto gösterilerine devam etti.
Tabii adı aynı yıl Rassemblement National (Ulusal Birlik) olarak değiştirilen aşırı sağcı ‘Front National’ (Ulusal Cephe) partisinin aşırı sağcı lideri Marine Le Pen, göstericilere tam destek verdi.
Ama Fransa’da 7 Mayıs 2017 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yüzde 33.9 oy alarak yüzde 66.1 oy toplayan Emmanuel Macron’un karşısında tutunamayan Marine Le Pen, 2022 yılında da gösterilere tam desteğe rağmen umduğunu bulamadı.
10 Nisan 2022 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Macron yüzde 27.84, Le Pen yüzde 23.15 oy aldı.

Haberin Devamı

HALK SOKAKLARA İNDİ
İki hafta sonra yapılan ikinci turda ise Emmanuel Macron toplam oyların yüzde 58.5’ini alarak koltuğunu korurken, oy oranını yüzde 41.4’e yükselten Marine Le Pen yine hayal kırıklığına uğradı.
Ancak seçimlerden bu yana durum değişti.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gelecek nesillerin yükünün azaltılması için Fransa’da emeklilik yaşının kademeli olarak 2030 yılına kadar 62’den 64’e yükseltilmesinde ısrar etti.
Halkın sokaklara dökülmesine rağmen Macron tutumunu değiştirmedi.
Emeklilik reformu Senato’da 16 Mart 2023 tarihinde 114’e karşı 193 oyla kabul edildi.
Ulusal Meclis olarak bilinen parlamentonun onayına sunmadan Cumhurbaşkanı Macron’un, Fransa Anayasası’nın 49’uncu maddesindeki yetkisini kullanarak emeklilik yaşının artırılmasını ‘yasalaştırması’, Fransızları küplere bindirdi.
Macron’un imzasıyla yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanıp yasalaşırken, halk başta Paris olmak üzere ülkenin çeşitli kesimlerinde sokaklara indi.
Emeklilik yaşının yükseltilmesi kararının iptal edilmesini isteyen göstericilerle polisler arasında yer yer çatışmalar çıktı.
İki taraftan da yaralananlar oldu.
Caddelerde park edilmiş araçlar kundaklandı, mağazaların, marketlerin, butiklerin vitrinleri parçalandı.
Binlerce gösterici gözaltına alındı.

Haberin Devamı

LE PEN ARANILAN KADIN OLDU
Ve Macron’un emeklilik reformunda ısrarı, en çok geçen yıl kasım ayında Ulusal Birlik’in (RN) liderliğini bırakan Marine Le Pen’e yaradı.
Emeklilik yaşını artırmasıyla Emmanuel Macron’un popülaritesi yerle bir olurken, Marine Le Pen ‘aranan kadın’ oldu.
Son günlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Fransa’da bugünlerde cumhurbaşkanı seçimi olsa ve 2022 yılındaki aynı adaylar katılsa, ilk turda Marine Le Pen’in yüzde 31, Macron’un yüzde 23 oy alması bekleniyor.
Ve aynı kamuoyu yoklamaları, ikinci turda Macron’un yüzde 45’le devre dışı kalıp, aşırı sağcı Le Pen’in yüzde 55’le Fransa’da cumhurbaşkanı koltuğuna oturacağını gösteriyor.
Bu da şimdiye kadar 2012, 2017 ve 2022’de yapılan seçimlerde üç kez hayal kırıklığına uğrayan Marine Le Pen’in, Macron’un -istemeden de olsa- desteğiyle Fransa’nın Cumhurbaşkanı olma şansının arttığını gösteriyor.
Tabii Fransa’yı aşırı sağcıların ele geçirerek çoğulcu demokrasinin altüst edilip, hukuk devleti ilkelerinin ayaklar altına alınacağını da.

BAKMADAN GEÇME!