Kültür insanı Mustafa Akça’ya Alman devlet nişanı!

Güncelleme Tarihi:

Kültür insanı Mustafa Akça’ya Alman devlet nişanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2024 12:19

Almanya’nın kültür ve sanat dünyasının yakından tanıdığı isimlerden olan Berlin Komische Operası ‘Selam Opera’ yöneticisi Mustafa Akça’ya, Alman kültür ve sanat dünyasına hizmetlerinden dolayı Cumhurbaşkanlığı tarafından Federal Liyakat Nişanı Kurdelesi takdim edildi.

Haberin Devamı

UZUN süredir Berlin’deki üç devlet operasından biri olan Berlin Komische Operası bünyesindeki ‘Selam Opera’ projesinin yöneticiliğini yapan Mustafa Akça, Federal Liyakat Nişanı Kurdelesi’ne layık görüldü. Liyakat kurdelesini, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier adına, Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth takdim etti. Başbakanlık binasında gerçekleşen etkinliğe opera yöneticileri ve özel davetliler katıldı. Mustafa Akça, başta Berlin olmak üzere Almanya’daki kültür ve sanat dünyasının yakından tanıdığı isimlerden biri. Sanat dünyasında yüksek sanat formlarından sayılan operayı, toplumun alt gelir grubu ve göçmenler gibi farklı kesimlerine açan projenin yöneticisi olarak görev alıyor.

Kültür insanı Mustafa Akça’ya Alman devlet nişanı

Kültür insanı Mustafa Akça’ya Alman devlet nişanı

Kültür insanı Mustafa Akça’ya Alman devlet nişanı
‘KÜLTÜRLERARASI KOÇLUK YAPIYORSUNUZ’
Başbakanlıkta düzenlenen törende konuşan Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth, Mustafa Akça’nın başarılı proje yöneticiliğinin yanı sıra kültür danışmanı olarak da birçok kuruma hizmet verdiğine dikkat çekti. Roth, liyakat kurdelesi takdim konuşmasında, “Kendinizi kültürel açıdan çok çeşitli bir kent toplumunda kolaylaştırıcı olarak gördünüz. 2011 yılından bu yana Komische Oper Berlin’de ‘Selam Opera’ projesiyle çok farklı kültürel geçmişlerden gelen insanlara hitap ediyor ve çağdaş müzik tiyatrosu için heyecan uyandırıyorsunuz. Komische Oper’in şu anda dünyanın en çeşitli opera binası olarak ün kazanması boşuna değil. Kültürel eğitim uzmanlarının da dikkatini çeken proje ‘Selam Opera’, 2017 yılında Kültür Bakanlığı Eğitim Ödülü’ne layık görüldü. Berlin Komische Opera için yaptığınız çalışmaların çok ötesinde, düzenli olarak kültür kurumlarına, örneğin Berlin’deki Kültürler Karnavalı’na ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara kültürlerarası koç olarak danışmanlık yapıyorsunuz. Kendinizi daha fazla çeşitliliğe ve kültürün kültürlerarası açılımına adamışsınız. Ve belki de bugün size biraz daha ilham verecektir, Sayın Akça. Sayın Mustafa Akça’yı Federal Almanya Cumhuriyeti’ne verdiği özel hizmetlerden ötürü Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Kurdelesi ile ödüllendiriyorum. Federal Cumhurbaşkanı adına size bu kurdeleyi takdim ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

UZUN SOLUKLU PROJE
‘Selam Opera’, Mustafa Akça’nın on yılı aşkın bir süredir Komische Oper’in Berlin’in mahallelerine taşıdığı uzun soluklu projesi. Kültürlerarası proje, 2011 yılında Akça’nın kent toplumu ile Komische Oper arasında karşılaşmalar yaratma fikriyle hayata geçti. Proje, çeşitli küçük konseptlerden oluşuyor. Bunlardan biri de ‘Dolmuş Opera’. Berlin sokaklarında gezici bir opera olan ‘Opera Dolmuş’, operayı küçültülmüş bir versiyonuyla operaya çok uzak olan halk gruplarıyla buluşturuyor. Opera orkestrasından ve opera ses sanatçılarından oluşan sanatçılar Berlin’in çeşitli mahallelerini ziyaret edip operaya erişimi olmayan insanlara gösteriler sunuyor. Proje 2012’den bu yana Berlin sokaklarında 150’den fazla performans sergiledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!