Kreş açığı gelecek yıl büyük sıkıntı olacak

Güncelleme Tarihi:

Kreş açığı gelecek yıl büyük sıkıntı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2022 10:15

Almanya’da gelecek yıl kreşlerde ciddi bir açık meydana gelecek. Özellikle sosyal alandaki araştırmalarıyla tanınan Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre gelecek yıl Almanya genelinde yaklaşık 384 bin çocuk için kreşte yer bulmak zor olacak. Bununla birlikte, araştırmada batı ve doğu eyaletleri arasında önemli farklılıklar olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMAYA göre, batı eyaletlerinde 2023 yılında tahmini olarak 362 bin 400 kreş açığı olacakken, doğuda ise bu sayı sadece 21 bin 200 olacak. Ebeveynlerin çocuk bakım ihtiyaçlarını karşılamak için mevcut personele ek olarak batı eyaletlerinde 93 bin 700, doğu eyaletlerinde ise 4 bin 900 eğitmenin daha işe alınması gerektiği belirtildi. Bu da yılda 4.3 milyar Euro’luk ek personel maliyeti anlamına geliyor. Buna ek olarak, kreşler için işletme ve olası inşaat maliyetleri de söz konusu olacak. Yapılan analize göre, Almanya genelinde ebeveynlerin günlük bakım yerlerine olan talebi, geçen yıl bakımdaki çocuk sayısından daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Araştırmada kreş açığının en yüksek olduğu eyalet 101 bin 600’le nüfus bakımından Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya oldu. Mecklenburg-Vorpommern ve Thüringen eyaletlerinde ise çocuk yuvalarının genişletilmesine gerek olmadığı belirlendi.

Haberin Devamı

3 YAŞ ALTI İÇİN 250 BİN 300 AÇIK
Tahmini hesaplamalara göre, Almanya’nın batısında üç yaş altı çocuklar için yaklaşık 250 bin 300 kreş açığı varken, Berlin’in de dahil olduğu doğu Almanya’da bu sayı 20 bin 700 civarında. Üç yaş üstü çocuklar için ise batı eyaletlerinde 112 bin 100, doğuda ise sadece 500 kreş açığı bulunuyor. Araştırmayı gerçekleştiren çalışma ekibi, kısa vadeli bir çözüm olarak, daha fazla çocuğa çocuk bakımı sağlamak amacıyla çocuk bakım saatlerinin azaltılmasını önerdi. Vakıf, aynı zamanda, “Gündüz bakım merkezlerinin temel görevlerinin temel bir tanımına” ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Almanya’da 2013 yılından bu yana, bir yaşından büyük çocuklar için de yasal bir kreş hakkı bulunuyor. Üç yaşından büyük çocuklar için ise bu hak 1996 yılından beri mevcut.

BAKMADAN GEÇME!