Kreş açığı büyük sorun

Güncelleme Tarihi:

Kreş açığı büyük sorun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 12:41

Almanya’da yasal çocuk bakımı hakkına rağmen ülke genelinde 378 bin çocuk kreş hakkından mahrum kalıyor. Bu durum, Federal Aile Bakanlığı’nın, Sol Parti Meclis Grubu’nun bir soru önergesine verdiği yanıtta ortaya çıktı.

Haberin Devamı

BAKANLIĞIN verdiği yanıta göre, 1-3 yaş grubunda 291 bin, 3-6 yaş grubunda ise 87 bin açık bulunuyor. Ancak bakanlık, bilgilerin 2021 yılı rakamlarına dayandığını belirtti. Almanya’da çocuklar, yaklaşık 10 yıldır 1 yaşından itibaren kreşe gitme hakkına sahip. Soru önergesini yönelten Sol Parti’nin Federal Meclis’teki çocuk ve gençlik politikaları sözcüsü Heidi Reichinnek, konuyla ilgili Redaktionsnetzwerk’e yaptığı açıklamada “378 bin çocuk erken çocukluk eğitimi ve sosyal öğrenme şansından mahrum bırakılıyor” diyerek hükümeti eleştirdi. Reichinnek, federal hükümetin bu rakamları değerlendirip belediyelere ve eyaletlere kreşlerin yaygınlaştırılması konusunda yeterli desteği sağlamak yerine sorumluluğundan kaçtığı suçlamasında bulundu.

Kreş açığı büyük sorun

Haberin Devamı

ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE
Sol Parti tarafından yapılan hesaplamalara göre, kreşlerin maliyeti şu anda yıllık yaklaşık 50 milyar Euro’ya ulaştı. Bunun yaklaşık 2.8 milyar Euro’luk kısmını federal hükümet, geri kalanını ise eyaletler ve belediyeler üstleniyor. Reichinnek, “Koalisyon sözleşmesinde açıklanan kreşlere yönelik yatırım programı henüz hayata geçirilmedi” eleştirisinde bulunurken, kreşlerin ‘kronik olarak yetersiz finanse edildiğini’ ve kreş sisteminin ‘çöküşün eşiğinde’ olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!