Korona gösterilerinde tehlikeli radikalleşme

Güncelleme Tarihi:

Korona gösterilerinde tehlikeli radikalleşme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2020 14:01

Almanya’nın sıkı korona önlemlerini önemli ölçüde gevşetmesine rağmen hafta sonu on binlerce insanın gösteri için sokağa dökülmesi, bu gösterilerde hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyulmaması, siyasi partileri ayağa kaldırdı. Göstericilerin büyük çoğunluğunun aşırı sağ gruplar ve komplo teorilerine inanlar tarafından düzenlenmesi, göstericilerin insanlara, “Maske takmayın, hiçbir korona önlemine uymayın” çağrıları yapması, aşırı sağın mülteci krizinde olduğu gibi korona krizini de kendi siyasi çıkarlarına malzeme yapmak istediği yorumlarına yol açtı.

Haberin Devamı

ALMANYA İçişleri Bakanlığı’na ait antetli bir belgede korona önlemlerinin ‘küresel yanlış alarm’ olarak nitelendirilmesi kaygıları daha da artırdı. Siyasi parti yetkilileri peş peşe açıklamalarla yeni gelişmelere karşı uyardı. SPD Eş Başkanı Saskia Esken, gösterilerin radikalleşmesini sert eleştirdi. Funke Medya Grubu gazetelerine konuşan Esken, “Pandemiyi inkâr edenler ve koruma önlemlerine karşı çağrı yapanlar, insanların endişelerini saygısızca kullanıyor. Toplumu istikrarsızlaştırıyor ve bölüyor” dedi. Augsburger Allgemeine gazetesine konuşan CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak ise, “Radikallerin korona krizini demokrasi düşmanı platform olarak kötüye kullanmalarına izin vermeyiz. Komplo teorileri ve yalan haberlerle vatandaşların endişelerini kışkırtanların üzerine kararlıca gideceğiz” dedi.

Korona gösterilerinde tehlikeli radikalleşme
Yeşiller Grup Başkan Yardımcısı Konstantin von Notz, Die Welt gazetesine önlemleri sorgulamanın meşru bir hak olduğunu söyledi. Notz, “Ancak gösterilerde sistemi temel olarak sorgulayanlar ve siyasetçileri George Soros ve Bill Gates’in kuklaları olarak niteleyenler bu gösterileri yapıyor” dedi.
Korona gösterilerinde tehlikeli radikalleşme
FDP Lideri Christian Lindner de kendi partisinden kısa bir süre aşırı sağın oylarıyla Thüringen Eyalet Başbakanı seçilen Thomas Kemmerich’in hafta sonu gösterilerine katılmasını eleştirdi. Lindner, “Demokratik hak ve özgürlükleri savunanlar açılım stratejisi için karanlık ve şüpheli çevrelerle yürümez ve koruma önlemlerini ihmal etmez” dedi.
Korona gösterilerinde tehlikeli radikalleşme
FDP, komplo teorisi yanlılarıyla yürüyen Kemmerich’in partiden istifasını istedi. Spiegel dergisi ise korona önlemlerini ‘küresel yanlış alarm’ diye niteleyen İçişleri Bakanlığı yetkilisinin görevden alındığını yazdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!