Koltuklarına yapışıp kalmayanlar da var

Güncelleme Tarihi:

Koltuklarına yapışıp kalmayanlar da var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2022 12:25

Almanya’da 2017 yılında yapılan genel seçimleri toplam oyların yüzde 32.9’unu alan Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) kazandı. Ancak ‘kardeş partiler’, bir dönem önceki seçimlere göre yüzde 8.6 daha az oy alınca, oklar aynı zamanda dönemin CDU Genel Başkanı olan Angela Merkel’e çevrildi. Hem CDU’dan hem de CSU’dan çok açık bir biçimde “Senin yüzünden” diyenler oldu. Ama Merkel, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile ortaklığı sürdürüp koltuğunu korudu.

Haberin Devamı

Koltuklarına yapışıp kalmayanlar da var
2018 yılında Bavyera’da yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde CSU’nun yüzde 10.5 ve Hessen’de de CDU’nun yüzde 10.9 oy kaybına uğraması üzerine Merkel adeta topa tutuldu.
Kamuoyu yoklamalarına göre “Almanya’da en çok güvenilen ve en çok sevilen politikacılar” sıralamasında yıllardır ilk sırayı kimseye kaptırmayan Merkel, 2018 yılı ekim ayında “CDU Genel Başkanlığı’nı bırakıyorum” dedi.
Aynı gün 2021 yılında yapılacak genel seçimlere başbakan adayı olarak katılmayacağını da ilan etti.
Hatta milletvekili adayı da olmayacağını açıklayarak aktif politikadan elini, ayağını çekeceğini söyledi.
Nitekim sözünde durdu ve 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde aday olmadı.
Merkel’in yerine Annegret Kramp-Karrenbauer 2018 yılı aralık ayında CDU Genel Başkanı seçildi.

Haberin Devamı

‘YERİMİZİ GENÇLERE BIRAKIYORUZ’
Ancak 2021 yılı başında koltuğunu dönemin Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Armin Laschet’e devretti.
Armin Laschet’i başbakan adayı gösteren CDU/CSU, 2021 yılındaki genel seçimlerde toplam oyların ancak yüzde 24.1’ini alarak tarihi bir yenilgiye uğradı.
Seçimlerden yüzde 25.7’yle ‘en güçlü parti’ olarak çıkan SPD, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’i yanına alarak federal düzeyde ilk ‘trafik lambası koalisyonu’nu gerçekleştirdi.
SPD’li Olaf Scholz da başbakanlık koltuğuna oturdu.
Sonradan “Merkel’i başbakan adayı gösterseydik seçimleri kazandırdık” diyenler oldu.
Ama artık çok geçti.
Çünkü Merkel koltuğuna yapışıp kalmak istemediği için ısrar da etmemişti.
Ve Angela Merkel, askeri törenle ‘Benim İçin Kırmızı Güller Yağsın’, ‘Sen Renkli Filmi Unuttun’ ve ‘Büyük Tanrı Biz Sizi Övüyoruz’ parçalarıyla uğurlandı.
2021 yılındaki genel seçimlere milletvekili adayı olarak katılan CDU’lu Federal Savunma Bakanı Anngret Kramp-Karrenbauer de Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier de kazandıkları halde, “Biz yerimizi gençlere bırakıyoruz” diyerek aktif politikaya veda ettiler.
59 yaşındaki Kramp-Karrenbauer de, 63 yaşındaki Altmaier de koltuklarına yapışıp kalmadılar.

Haberin Devamı

BOUFFIER DE SÖZÜNÜ TUTTU
CDU’lu Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier de öyle.
1970 yılında CDU’ya üye olan, 1982 yılında Hessen Eyalet Parlamentosu milletvekili seçilen, 1999-2010 yıllarında Hessen İçişleri ve Spor Bakanı, 2010’dan beri de Hessen Eyalet Başbakanı olarak görev yapan Volker Bouffier, yasama dönemi 2023 sonbaharında biteceği ve yapılacak seçimleri kazanma şansı çok yüksek olduğu halde bu yılın başlarında 31 Mayıs’ta görevi bırakacağını ve bir daha da aday olmayacağını ilan etti.
Yaklaşık 50 yıldır aktif politika yapan 70 yaşındaki Volker Bouffier sözünde durdu ve salı günü görevi parti arkadaşı 50 yaşındaki Boris Rhein’a devretti.
Görevi bırakmadan önce Bouffier için Wiesbaden’de bir ‘veda töreni’ düzenlendi.
Aralarında bazı eyalet başbakanlarının da bulunduğu 600’e yakın davetli, Biebrich Sarayı’nın dev bahçesinde düzenlenen görkemli etkinlikte Volker Bouffier’i ayakta alkışlayarak uğurladı.
Hem de kendi arzusu üzerine Frank Sinatra’nın ‘My Way’ (Benim Yolum) şarkısıyla.
‘Hayatı dolu dolu yaşadım,
Her yolu baştan sona dolaştım,
Ve dahası, çok daha fazlası,
Hepsini keyfimce yaptım!..’
Şu günlerde ‘Putin dostu’ diye neredeyse ‘istenmeyen adam’ ilan edilen Almanya’nın eski Başbakanı SPD’li Gerhard Schröder de, 2005 yılında koltuğunu Angela Merkel’e devrederken aynı parçayla uğurlanmıştı.

BAKMADAN GEÇME!