Kiracılar da balkona güneş enerjisi sistemi kuracak!

Güncelleme Tarihi:

Kiracılar da balkona güneş enerjisi sistemi kuracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2023 10:56

Balkonlara enerji paneli kurulmasını kolaylaştırmak için harekete geçen Alman hükümeti, kira ve kat mülkiyeti kanunlarında değişiklikler yaptı. Bu sayede kirada oturanlar da dairelerinin balkonuna küçük bir güneş enerjisi sistemi kurabilecek.

Haberin Devamı

YASA tasarısı, prize takılabilen güneş enerjisi panelleriyle elektrik üretiminin ‘ayrıcalıklı önlemler’ kataloğuna dahil edilmesini öngörüyor. Düzenlemeyle, ev sahipleri ve mülk sahibi konumundaki ‘kat malikleri dernekleri’ (WEG) kiracısının güneş paneli takmasını kolayca engelleyemeyecek. Şimdiye kadar bu katalog, erişilebilirlik, e-mobilite, hırsızlığa karşı koruma ve telekomünikasyon için dönüşüm gibi konuları içeriyordu. Ancak yasanın yürürlüğe girmesi için Federal Meclis tarafından onaylanması gerekiyor. Yasa taslağına göre, ev sahipleri ve WEG, prize takılan bir güneş cihazının eve nasıl bağlanacağı konusunda hâlâ söz sahibi. Ancak prensip olarak bunu yasaklayamayacak. Tasarı, koalisyon hükümetinin yenilenebilir enerjilerden üretilen elektriğin payını artırmak için hazırlanan reformlar paketinin bir parçası. Kabine, ağustos ayında balkon güneş panelleri sahiplerinin üzerindeki bürokratik yükü azaltacak bir yasa tasarısını kabul etmişti. Tasarıya göre, güneş enerji panelini kuran kişi, artık şebeke operatörünü yeni sistemleri hakkında bilgilendirmek zorunda kalmayacak. Gelecekte, balkon güneş panelleri de standart ev prizlerine uyan bir fişle sunulacak.

Haberin Devamı

Kiracılar da balkona güneş enerjisi sistemi kuracak

SİSTEMİ KURMAK ARTIK ÇOK KOLAY
Kuzey Ren Vestfalya eyaleti tüketici danışma merkezinin balkonlarda güneş paneliyle ilgili bilgilendirme kampanyasına göre, sistemi kurmak artık çok kolay. Danışma merkezi İcra Direktörü Wolfgang Schuldzinski, çatılara yerleştirilen büyük güneş enerjisi sistemlerinin aksine, özel şahısların da fişli güneş enerjisi cihazlarını rahatlıkla balkonlarına kendilerinin kurup bağlayabileceğini ve doğrudan kullanabileceğini belirtti. Derneğe göre fişli güneş enerjisi cihazları, bir mülk sahibi olmadan da enerji dönüşümüne katkı sağlamak ve aynı zamanda elektrik maliyetlerinden tasarruf etmek için oldukça mantıklı. Balkon güneş enerjisi panellerinin fiyatı 500 Euro’dan başlıyor. Konum ve pusula yönüne bağlı olarak, modül başına yılda yaklaşık 300 kilovat saat elektrik üretilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!