Kipping'den göçmenlere: ‘Berlin’in size ihtiyacı var’

Güncelleme Tarihi:

Kippingden göçmenlere: ‘Berlin’in size ihtiyacı var’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2022 10:43

BWK’nın yeni dönem hazırlık kurslarının başlaması etkinliğine katılan Berlin Eyalet Uyum, Sosyal İşler ve Çalışma Senatörü Katja Kipping, göçmen öğrencilere “Kendi adıma biraz egoistçe davranıyorum ama Berlin’in size ihtiyacı var” dedi.

Haberin Devamı

BERLİN-Kreuzberg Meslek Eğitim Merkezi’nin (BWK) 2021/2022 eğitim dönemi diploma ve 2022/2023 dönemi kurslarının başlaması törenine katılan Berlin Eyalet Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Senatörü Katja Kipping, öğrencilere hem moral hem de destek verdi. BWK Müdürü Nihat Sorgeç’in ev sahipliği yaptığı etkinliğe Berlin Eyalet Adalet Senatörlüğü Müsteşarı Dr. İbrahim Kanalan, Berlin Emniyet Teşkilatı görevlileri, BWK eğitmenleri ile eski ve yeni öğrencileri katıldı. BWK Müdürü Sorgeç, açılış konuşmasında, Berlin’deki mahkemeler, hukuk büroları ve devlet dairelerine alınacak memurlar ile polis teşkilatına göçmen kökenli memur adayı yetiştirme hazırlık kurslarına 13 yıldır devam ettiklerini söyledi. Berlin veya Almanya doğumlu olsun ya da olmasın, 16 ila 45 yaş arasındaki mesleksiz göçmen kökenlileri memuriyet sınavlarına hazırladıklarını belirten Sorgeç, BWK’nın 6-8 ay süren meslek eğitimi öncesi hazırlık kursları programına katılan göçmen kökenli gençlerin, polis okulu, mahkeme ve kamu kuruluşları için açılan meslek eğitimi giriş sınavlarını kolaylıkla başardıklarını vurguladı. Hazırlık kurslarına 2 yıldır Almanların da katılabildiklerini anlatan Nihat Sorgeç, şunları söyledi:

Kippingden göçmenlere: ‘Berlin’in size ihtiyacı var’

BWK Müdürü Nihat Sorgeç

Haberin Devamı

‘ALMANYA’NIN GELECEĞİ İÇİN ZENGİNLİK’
“Bu dönem 50-60 katılımcı bekliyorduk ama maalesef sadece 34 katılımcıyı çekebildik. Bu öğrencilerin 25’i göçmen kökenli. Elbette çoğu Türkiye kökenli. Ancak içlerinde Polonya, Suriye, Ukrayna, Kuzey Makedonya, Lübnan ve Pakistan kökenliler de var. Yani her yıl köken ve ülke olarak yaklaşık 8 ila 10 farklı ulustan insanlara hizmet veriyoruz. Biz BWK olarak göçmen kökenli gençleri bu topluma kazandırmak istiyoruz. Bu alanda yaklaşık 25 yıldır çok sayıda proje üretip onların bu topluma iştirak edebilmeleri için neler olması gerektiğini anlatan çeşitli çalışmalar yaptık, çalışma gurupları kurduk. Bu guruplarda özellikle yabancı kökenli gençlerin önünü kesen, onlara fren olan engelleri ortadan kaldırmak için yaptığımız bu projeleri sonunda kabul ettirdik. Bu projenin kabul edilişinde 13-14 yıl sonra bunun ne kadar faydalı olduğunu ispat etmiş olduk. Son yıllarda anlaşıldı ki, göçmenler toplumun dışında tutulamaz, Almanya’nın buna ihtiyacı var. Onların dışlanmasına herkesin karşı çıkması lazım. Bu, Almanya’nın ekonomisi ve geleceği için bir zenginlik ve bir ihtiyaçtır. Ancak hâlâ iş piyasasında yabancı kökenli gençlere yönelik bir ön yargı var. Bunun engellenmesi için her alanda göçmen kökenlilerin görünür hale gelmesi gerekir.”

Kippingden göçmenlere: ‘Berlin’in size ihtiyacı var’

Katja Kipping

Haberin Devamı

‘DIŞLAMALARI DA GÖRÜYORUZ’
Berlin Eyalet Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Senatörü Katja Kipping, BWK ekibine teşekkür ederken, okuldaki atmosferi çok beğendiğini söyledi: “Böyle bir projenin yıllar önce başlatılması ve bugüne kadar başarıyla yürütülmesi, başkent Berlin’e yansıyan çeşitliliğin kurumlara yansıtılması açısından da çok önemlidir. Biz bu çeşitliliğin Berlin yönetimine demokratik bir biçimde yansıtılmasını istiyoruz. Ancak açık bir şekilde dışlamalar olduğunu da görüyoruz. Bunu ortadan kaldırmak için yoğun çaba gösteriyoruz. Bu kurslar engellerin giderilmesine önemli katkıda bulunuyor. Berlin’de kalifiye personel eksikliğimiz var. Sizlere çok ihtiyacımız var. Evet, biraz egoistçe davranıyorum ama sadece size yardım etmek için değil, kendimizi de düşünerek, bu meslek ön eğitim kurslarını açtık. Size ihtiyacımız var. Berlin’in size ihtiyacı var.”

Kippingden göçmenlere: ‘Berlin’in size ihtiyacı var’

Dr. İbrahim Kanalan

Haberin Devamı

‘ŞİMDİDEN BAŞARILAR DİLERİM’
Ağustos ayında göreve başlayan Berlin Adalet Senatörlüğü Müsteşarı Dr. İbrahim Kanalan, BWK’da bu yıl ofis iletişimi, kent ve toplum politikasının yanı sıra Almanca ve İngilizce alanlarında eğitim almaya başlayan gençlere başarılar diledi. Katılımcıların önemli bir bölümünün gelecekte polis olmak için eğitim almak istediğini belirten Kanalan, “Polis, Berlin kent toplumunu daha iyi temsil etmesinin yanı sıra biz yargı mensuplarının da uzun süredir üzerinde çalıştığımız konuları hayata geçirme konusunda iyi bir iş çıkarmıştır. Hepinize şimdiden sonsuz başarılar diliyorum” dedi.

BAKMADAN GEÇME!