Kimyasal atık deposu patlamasında ihmal mi var?

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal atık deposu patlamasında ihmal mi var
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2022 11:00

Türkiye kökenli Erdoğan Sarıkaya’nın da hayatını kaybettiği Leverkusen’deki Currenta’ya bağlı kimyasal atık deposu Chempark’ta geçen yıl meydana gelen patlamayla ilgili daha fazla ayrıntı gün ışığına çıkıyor. Kalite ve güvenlik yerine maddi çıkarların dikkate alındığı iddiası gündemde.

Haberin Devamı

TEMMUZ 2021’de Leverkusen’deki tehlikeli atık yakma tesisi Chempark’ta çıkan yangında, işletmecinin, Köln Bölge İdaresi’nin belirlediği temel yükümlülükleri açıkça göz ardı ettiği, giderek daha da netleşiyor. WDR’nin haberine göre hafta içinde Çevre Komisyonu’nun gerçekleştirdiği toplantıda konu açıklığa kavuşturulmaya çalışılırken, Çevre Bakanı Ursula Heinen-Esser (CDU) Köln Valisi Gisela Walsken (SPD) ile birlikte milletvekillerine bilgi verdi.

PERSONEL AZALTILDI
Valiliğin sorumlu daire başkanı tarafından verilen bilgiye göre, kazadan birkaç ay önce Dormagen, Krefeld ve Leverkusen’deki güvenlik merkezleri ‘onaylanmamış’ durumuna getirildi. Personelden tasarruf etmek için kontrol merkezlerinde günün her saati personel de bulunmuyordu. Ayrıca Currenta, izinsiz olarak yeni bir yazılım sistemine geçiş yapmıştı. Bu eksiklerin ortaya çıkmasından sonra Köln’deki yetkililer kontrol merkezlerinin orijinal hallerine döndürülmesi için düzenleme yapılmasını istemişti. Currenta’nın mali sıkıntıları ima edilerek de ‘kalite ve güvenliğin paradan önce geldiği’ söylenmişti. Şirket, atık fırınını mümkün olan en kısa sürede tekrar işletmeye almak istiyor.

Kimyasal atık deposu patlamasında ihmal mi var

Erdoğan Sarıkaya patlamada hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

7 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ!
Leverkusen’de kimyasal atık tesislerinde meydana gelen patlamada aralarında Türkiye kökenli Erdoğan Sarıkaya’nın da bulunduğu 7 kişi ölmüş, 31 kişi yaralanmıştı. Sarıkaya, Duisburg’da gözyaşları ile defnedilmişti. Çevre Bakanı Heinen-Esser, güvenlik merkezinin operasyonel kapasitesinin, geçen yıl meydana gelen patlama üzerindeki olası etkisine ışık tutması gereken ayrı bir rapor açıklamıştı. Ancak rapor, Çevre Komisyonu toplantısının sonunda hazır değildi. Mevzuata aykırı değişikliklerin kaza üzerinde bir etkisi olup olmadığı araştırılıyor. WDR Magazin Westpol da geçen şubat ayı sonunda Currenta’daki güvenlik eksiklerini ortaya çıkardı. Currenta’nın dahili raporlarında çalışanlar, -diğer şeylerin yanı sıra patlama gününde de- güvenlik merkezindeki karmaşık teknolojinin sık sık çöktüğünü söylüyor. Currenta, WDR Magazin Westpol’a sistemde kısmi çökmeler olduğunu ama bunun kaza gününde bir etkisi olmadığını ifade etti.

Kimyasal atık deposu patlamasında ihmal mi var

Haberin Devamı

Kimyasal atık deposu patlamasında ihmal mi var

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!