Kimlikteki parmak izi yasal

Güncelleme Tarihi:

Kimlikteki parmak izi yasal
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2024 10:49

Avrupa Adalet Divanı, Almanya’da 2021 yılından bu yana kimlik kartlarının çipinde saklanan parmak izi uygulamasının hukuka aykırı olmadığı yönünde karar verdi.

Haberin Devamı

AvWIESBADEN’da yaşayan bir kişi, mahkemeye başvurarak, kendisine parmak izi olmayan yeni bir kimlik kartı verilmemesinden şikâyetçi olmuştu. Mahkeme davayı Avrupa Adalet Divanı’na havale etti. Mahkemeden, iki parmak izinin saklanmasının kişisel verilerin korunmasına ilişkin temel hakkı ihlal edip etmediğine açıklık getirmesi istendi. Adalet Divanı, Almanya’da 2021 yılından bu yana kimlik kartlarının çipinde saklanan parmak izi uygulamasının hukuka aykırı olmadığı yönünde karar verdi. Parmak izlerinin kimlik kartlarında saklanabileceğini ve bunun yasal olduğunu vurgulayan Avrupa Adalet Divanı, kararında, mahremiyet ve kişisel verilerin yeterince korunduğunu belirtti. Fotoğrafın, parmak izine göre sahteciliğe karşı daha az korunaklı olduğu da ifade edildi. Kararda ayrıca kimlik kartındaki parmak izinin ‘suç ve terörle mücadelede’ daha geniş anlamda yardımcı olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

‘SADECE KARTTA SAKLANIYOR’
Ancak kararda, uygulamanın özel hayata saygı ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin temel haklarda kısıtlamaya neden olacağı vurgusu da yapıldı. Buna rağmen uygulamanın, sahte kimlik üretimi ve kimlik hırsızlığı ile mücadelede kullanılabileceği için haklı görülebileceği belirtildi. Ayrıca AB vatandaşlarının AB içinde serbest dolaşım haklarını kullanmalarını da kolaylaştıracağı ifade edildi. İki yılı aşkın bir süredir Almanya’da yaşayan herkes, yeni bir kimlik kartı almak için başvurduklarında nüfus müdürlüklerinde parmak izi aldırmak zorunda. Almanya’da yürürlüğe giren bu uygulama aslında bir AB düzenlemesi. Federal İçişleri Bakanlığı, tartışmalar üzerine yaptığı açıklamada, parmak izlerinin merkezi bir veri tabanında değil, sadece kimlik kartında saklandığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!