‘Kaybedecek zaman yok, silahları gönderin’

Güncelleme Tarihi:

‘Kaybedecek zaman yok, silahları gönderin’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2022 10:32

Almanya’da ana muhalefette olan CDU/CSU’nun Ukrayna’ya ağır silah gönderilmesi için hükümete baskıyı artıracağı sinyalleri yoğunlaştı. CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı ve CDU Lideri Friedrich Merz, Ukrayna’ya Alman sanayi üretimi savunma, hücum ve transport tankları gönderilmesi için yarın bir önerge sunacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin bu konuda hâlâ ağır davranmasını eleştiren Merz, Ukraynalılarının ülkelerini Rusya’ya karşı savunabilmesi için zaman kaybetmeden Alman yapımı ağır silahların gönderilmesini istedi. Başbakan Olaf Scholz’un “Tek başına hareket etmemeliyiz. Diğer müttefiklerle birlikte hareket etmeliyiz” yaklaşımını eleştiren Merz, kaybedecek zaman olmadığını söyledi. CSU Grup Başkanı Alexander Dobrindt de “Ukrayna’ya silah gönderilmesine ağırlık verilmeli. Diğer ülkeler destek verirken, Almanya frenleyen taraf olmamalı” dedi.

HEM DESTEK HEM ELEŞTİRİ
Almanya’da koalisyon hükümetini oluşturan SPD, FDP ve Yeşiller’li bazı politikacıların da Ukrayna’ya Batı yapımı ağır silah gönderilmesine tam destek verdiği kaydedildi. FDP’li Marie-Agnes Stark-Zimmermann ile Yeşillerli Anton Hofreiter, aylardır süregelen tartışmalara son verilerek Ukrayna’ya savunma ve hücum tankları gönderilmesini istedi. FDP’li savunma politikası uzmanı Markus Faber de Alman yapımı Gepard, Marder ve Fuchs tipi tankların derhal gönderilmesi gerektiğini söyledi. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai ise CDU/CSU’nun önerge planlarını ‘tamamen şov’ olarak değerlendirdi. Son yılların dış ve güvenlik politikasını ‘tam bir felaket’ olarak niteleyen Djir-Sarai, bunun sorumlusunun da iktidarda 26 yıl söz sahibi olan CDU/CSU’nun olduğunu söyledi. SPD’li dış politika uzmanı Michael Roth da Ukrayna’ya tank gönderilmesi için Avrupa ülkelerinin ortak girişimde bulunması önerisini gündeme getirdi.

‘Kaybedecek zaman yok, silahları gönderin’

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Haberin Devamı

ORTAK ÖNERGE PLANI
Henüz somut bir açıklama yapılmadığı halde SPD, FDP ve Yeşiller’in de Ukrayna’ya silah gönderilmesini içeren ortaklaşa bir önerge sunmayı planladıkları ileri sürüldü. Rusya’yı emperyalist bir politika izlemekle suçlayan ve her fırsatta “Biz mali, ekonomik, insani ve silah yardımıyla Ukrayna’nın yanındayız” diyen Başbakan Scholz’un ana muhalefetin önergesine karşı bir önerge verilmesini desteklediği iddia edildi. Öte yandan CDU/CSU’nun mart ayında sunduğu önergeyi destekledikleri halde vicdanlarının sesine göre değil, parti disiplinine göre hareket ederek oy vermemek için oturumu terk eden hükümet partili bazı politikacıların bu kez nasıl davranacakları merak ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!