‘Kara savaşları geri döndü, silahlanmalıyız’

Güncelleme Tarihi:

‘Kara savaşları geri döndü, silahlanmalıyız’
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2024 11:22

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, hem Almanya’nın hem de Avrupa’nın değişen dünya koşulları karşısında silahlanması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

BERLİN’de düzenlenen ‘Euro 2024’ konferansında konuşan Habeck, “Savunma söz konusu olduğunda Avrupa kendi ev ödevini yapmalı. Biz, 1990’dan sonra silahsızlandık. Avrupa’nın en ağır silahlara sahip ülkelerinden biriydik” dedi. Önceki dönemde bir ordunun sadece yurt dışındaki ‘askeri polis operasyonları’ için gerekli olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Habeck, “Ancak kara savaşının aniden geri döndüğü gerçeğine hazırlıklı değiliz. Yapmamız gereken de bu” diye konuştu. Habeck, artık bu konuda ABD’nin tek başına faturayı ödemesine ya da askeri teçhizat sağlamasına güvenemeyeceklerini kaydetti. Silah üretiminin artırılmasını ve ulusal savunmaya yönelik senaryoların yeniden etkinleştirilmesi gerektiğini belirten Habeck, söylediklerinin, yaklaşan ABD seçimlerinde Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanıp kazanmamasından bağımsız olarak geçerli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘BUNUN BİR BEDELİ OLACAK’
Habeck, daha fazla silahlanmanın Alman hükümetinin başka yerlerde tasarruf yapmak zorunda kalacağı anlamına gelip gelmediği sorusuna, “İlle de bu anlama gelmesi gerekmiyor” dedi ve günlük hayatta kullanılan pek çok teknik yeniliğin askeri araştırmalar sonucunda ortaya çıktığını hatırlattı. Askeri üretimin ekonomik performans üzerinde de etkisi olduğunu kaydeden Habeck, askeri silahlanmanın sadece tatbikatlarda kullanılmasını umduğunu ifade ederken, “Yine de onlara ihtiyacımız var ve bunun bir bedeli olacak. Bu konuda açık olmalıyız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!